jednokratna plastika

Greenpeace predao Ministarstvu 65.000 potpisa za zabranu plastičnih vrećica

02.12.2020 u 13:16

Bionic
Reading

Greenpeace je u srijedu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja predao peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica, koju je potpisalo 65.000 građana, a iz Ministarstva odgovaraju da se zabrana predlaže u novom zakonu od 1. srpnja iduće godine

Greenpeace peticijom želi potaknuti Vladu da zabrani lagane i vrlo lagane plastične vrećice, kao i općenito ukazati na štetnost onečišćenja jednokratnom plastikom. Također, želi se potaknuti Ministarstvo na što ambiciozniju implementaciju europske legislative o jednokratnoj plastici u Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom, koji je trenutno na javnom savjetovanju.

Aktivisti Greenpeacea su pred zgradu Ministarstva donijeli dvometarske rekvizite - prekriženu plastičnu vrećicu i broj 65.000 koji simbolizira broj potpisnika peticije.

Na uručenje peticije Greenpeace je pozvao ministra Tomislava Ćorića, a umjesto njega peticiju je preuzela pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak.

"Drago nam je da su i građani prepoznali namjeru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se kroz novi zakon od 1. srpnja 2021. godine zabrani stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica", rekla je Matak.

Video: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U prijedlogu novog zakona je i zabrana određenog dijela jednokratnih plastičnih proizvoda. Matak kaže kako im je drago da mogu surađivati s udrugama civilnog društva tijekom javnog savjetovanja i daljnjih aktivnosti za pronalaženje rješenja za korištenje plastike.

Hrvatska i svijet se utapaju u jednokratnoj plastici

Aktivistkinja Greenpeacea Petra Andrić ustvrdila je da se Hrvatska i svijet "utapaju u jednokratnoj plastici, čija proizvodnja raste iz godine u godinu".

"Velike količine plastike završavaju u okolišu i pronalaze put do mora, koja postaju najveća odlagališta otpada na svijetu. Ugrožavaju morske životinje i dospijevaju u hranidbeni lanac", naglasila je Andrić.

  • +2
Greenpeace ispred Ministarstva gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Upozorila je da postojeći zakonski propisi nisu smanjili korištenje plastičnih vrećica, tako da samo zabranom laganih i vrlo laganih plastičnih vrećica može doći do pomaka nabolje.

"Ova peticija dolazi u pravom trenutku jer je na javnom savjetovanju novi zakon o gospodarenju otpadom, u kojem će se prenijeti dio europske direktive o jednokratnoj plastici. Apeliramo na Ministarstvo da prenošenje direktive u hrvatski zakon bude ambicioznije, da se za predmete koji neće biti zabranjeni stave konkretne mjere i ciljevi smanjenja, kao i snažne mjere proširene odgovornosti proizvođača", istaknula je Andrić.

Cilj je da se u odmicanju od jednokratne plastike ne prebacimo na druge materijale za jednokratno korištenje, poput papira, već da se okrenemo višekratnim i održivim rješenjima, poručila je.