NEMA PLENKOVIĆA NI MILANOVIĆA

Greenpeace popisao političare koji su pozelenjeli pred izbore

06.09.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Greenpeace je uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj pozvao više od 160 kandidata iz najvećih stranaka i grupacija da se očituju po pitanju obnovljivih izvora energije (OIE). Na upit hoće li se, kao izabrani dužnosnici, aktivno zauzimati za što veću energetsku neovisnost Hrvatske kroz povećanje udjela obnovljivih izvora energije te hoće li podupirati i javno zagovarati mjere koje će građanima olakšati proizvodnju i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora, pozitivno je odgovorilo 73 kandidata. Izostali su odgovori čelnika SDP-a i HDZ-a Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića

Iz Greenpeacea poručuju da Hrvatska obiluje čistim prirodnim resursima, pogotovo energijom sunca kao jedna od najsunčanijih europskih država. Unatoč tome, Hrvatska se nalazi na začelju EU-a po korištenju solarne energije. Osim što čuva okoliš i klimu, masovnije korištenje obnovljive energije povećava energetsku neovisnost zemlje i otvara brojna radna mjesta, podsjeća Greenpeace.

Pozelenio i Vrdoljak

Uvjerljivo najviše pozitivnih odgovora stiglo je iz Narodne koalicije - čak 34 kandidata obavezala su se podržavati bum obnovljivih izvora energije, među ostalima i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je još prošle godine velebno najavljivao da ni hrvatska Vlada niti međunarodna zajednica neće odustati od 'tako pametne stvari kao što su naftne platforme' u Jadranu. Od narodnjaka koji su se izjasnili kao OIE-friendly tu su još Ranko Ostojić, Vesna Pusić, Mihael Zmajlović, Milanka Opačić, Siniša Hajdaš Dončić, Anka Mrak Taritaš, Predrag Matić...

Svega 14 kandidata HDZ-a i HSLS-a
potvrdilo je svoj zeleni status, uključujući Željka Reinera, Lovru Kuščevića, Darka Milinovića, Ivanu Maletić Milijana Brkića. Jednako toliko odgovora stiglo je iz neusporedivo malobrojnijeg Mosta, predvođenih zelenim Božom Petrovom, a tu su i ostali: Slaven Dobrović, Vlaho Orepić, Davor Romić, Miro Bulj, Robert Podolnjak Ljubica Ambrušec Nikola Grmoja, Miroslav Šimić...

U grupaciji oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Greenpeaceu se obvezalo njih šestero (Sandra Perković, Radimir Čačić, Ljubo Jurčić, Ivo Baldasar, Jelena Pavičić Vukičević i Nansi Tireli), iz grupacije oko Živog zida/Promijenimo Hrvatsku troje (Juro Martinović, Goran Aleksić i Ante Rubeša), a na jednog 'zelenog' kandidata svela se kombinacija IDS/PGS (Darijo Vasilić) i stranka Pametno (Marijana Puljak).

Zabrinjavajuća ignorancija Milanovića i Plenkovića

'Pozdravljamo činjenicu da više od 70 istaknutih kandidata različitih političkih profila prepoznaje važnost čistih obnovljivih izvora energije. To je važno za energetsku neovisnost Hrvatske, jer tako smanjujemo uvoz prljavih energenata, ali i za čitav planet pogođen klimatskim promjenama', ustvrdio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Zabrinjava, međutim, to što se po tom pitanju nisu željeli izjasniti čelnici vodećih stranaka Andrej Plenković i Zoran Milanović.

'Nadamo se da time ne ostavljaju otvorena vrata za nove Plomine i slične štetne projekte fosilnih goriva. Ipak, značajno je da se je dosta političara, imenom i prezimenom pozitivno odredilo o obnovljivim izvorima. A mi ćemo se pobrinuti da njihove izjave ne ostanu tek predizborno slovo na papiru', poručio je Tomić.

Do sredine stoljeća isključivo na obnovljivim izvorima energije?

Iz Greenpeacea podsjećaju da će današnji kandidati, kao potencijalni izabrani dužnosnici, biti u prilici utjecati na donošenje što kvalitetnijih propisa, i zakonskih i provedbenih, koji bi građanima omogućili da sami proizvode i prodaju električnu energiju. Time se doprinosi demokratizaciji energije, smanjuju se računi za struju i smanjuje se potreba za uvozom energije i skupih prljavih energenata.

'Greenpeace je 2015. objavio stručnu studiju 'Prelazak Hrvatske na 100% OIE' koja pokazuje da Hrvatska do sredine stoljeća može, uz brojne pogodnosti, potpuno prijeći na obnovljive izvore energije. Sudeći po odazivu na naš upitnik, politička volja očito postoji. Mi ćemo biti partner svima koji iskreno budu gurali prema tom cilju, ali i jasan i glasan kritičar ako nakon lijepih riječi izostanu konkretne odluke i djela', zaključio je Tomić.

Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije SOS za Jadran te za korištenje obnovljivih izvora energije. Nedavnom solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenje solarne energije na Jadranu.