USTAVNI SUD ODLUČIO

Gredelj ne može tužiti Josipovića zbog 'štetočine'

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 30.03.2011 15:16
  • Objavljeno 30.03.2011 u 11:39
03 Ivo Josipović

03 Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ustavni sud Republike Hrvatske odbio je zahtjev Vladimira Gredelja za pokretanjem postupka protiv predsjednika Republike Ive Josipovića zbog klevete

Ustavni sudac Mato Arlović je objasnio da imunitet i postoji kako bi se osobu na takvoj funkciji zaštitilo od ovakvih oblika progona jer bi u suprotnom više vremena provodio po sudovima nego u obavljanju svoje dužnosti. Ustavni sudac Davor Krapac sastavio je izdvojeno mišljenje na ovakvo obrazloženje jer ga smatra previše šturim.

Podsjetimo, Ivo Josipović je u intervjuu Večernjem listu u kolovozu 2010. nazvao Gredelja, između ostaloga, 'jednom od većih štetočina u hrvatskom pravosuđu'.

Ustavni sud je također odbio zahtjev Udruge Hrvatska straža koja je zatražila ocjenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora. Prema mišljenju Ustavnog suda, za članstvu u NATO savezu nije bilo potrebno raspisati referendum i zakon je usvojen dovoljnim brojem glasova zastupnika.

Također, Ustavni sud je osporio dijelove zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će se morati dopuniti. Prema njihovu mišljenju, Zakon u pojedinim dijelovima previše zadire u pravo pojedinca na privatno vlasništvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi