napeto na mediteranu

Grčki premijer za sankcije Turskoj ako ne povuče brodove iz istočnog Sredozemlja

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2020 09:29
  • Objavljeno 10.09.2020 u 09:28
Kyriakos Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis

Izvor: EPA / Autor: KOSTAS TSIRONIS

Europska unija mora uvesti "značajne" sankcije Turskoj ako Ankara ne povuče svoju infrastrukturu iz spornog dijela istočnog Sredozemlja, izjavio je u četvrtak grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. Grčka i Turska spore se oko granice na moru i energetskih izvora u tome području, što je najnoviji u nizu višedesetljetnih sporova između dviju saveznica u NATO-u. Turska je poslala brodove za istraživanje u dio mora koje prisvajaju obje zemlje.

"Treba nam dijalog, ali ne s uperenim pištoljem. Ono što prijeti sigurnosti i stabilnosti moje zemlje, prijeti dobrobiti svih članica EU-a", napisao je Mitsotakis u članku objavljenom u London Timesu, Frankfurter Allgemeine Zeitungu i Le Mondu.

Europski čelnici bi ovaj mjesec trebali odlučiti kako će odgovoriti Turskoj. Ako Turska ne povuče svoju infrastrukturu, trebalo bi joj uvesti "značajne sankcije", istaknuo je grčki premijer.

"Ako Europa želi pokazati geopolitičku snagu, ne može popuštati ratobornoj Turskoj", dodao je.

"Moraju stati na loptu, vratiti se za pregovarački stol i krenuti od točke kada su napustili pregovore 2016. Ako se ne budemo dogovorilli, tada moramo tražiti rješenje u Hagu", naglasio je misleći na međunarodni sud za rješavanje sporova među državama.

Više zemalja u tom dijelu svijeta, napose Grčka i Turska, spore se zbog morske granice i vlasništva nad nalazištima nafte i plina pa u istočno Sredozemlje šalju brodove i organiziraju vojne vježbe.

Cipar, član Europske unije (EU), najbliži je mjestu događaja. Turska ne priznaje njegov isključivi gospodarski pojas (ZEE) i ondje provodi svoja istraživanja.

Grčka i Cipar, uz potporu Francuske, optužuju Tursku za nepoštovanje međunarodnog pomorskog prava. Ankara pak misli da polaže pravo na svoju "kontinentalnu ploču".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!