sve po dogovoru

Grčki parlament prihvatio protokol o pristupu Makedonije NATO-u

08.02.2019 u 22:17

Bionic
Reading

Grčki parlament ratificirao je u petak ugovor NATO-a s Makedonijom za ulazak bivše jugoslavenske republike u vojni savez predvođen SAD-om nakon što je dogovor s Grčkom završio 27-godišnji spor o imenu.

Članice NATO potpisale su ugovor s Makedonijom ovoga tjedna, nekoliko dana nakon što je grčki parlament podržao sporazum između Atene i Skoplja kojim je ime Makedonije promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija.

Vlada u Ateni tražila je promjenu jer sjeverna grčka pokrajina nosi isto ime, pa su Grci smatrali da sjeverni susjed ima teritorijalne pretenzije.

Bez obzira na snažno protivljenje Grka koji su smatrali da njihov balkanski susjed prisvaja grčko nasljeđe, vlada ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa progurala je promjenu imena kroz parlament 25. siječnja.

"Osjećam da smo učinili svoju patriotsku dužnost...Učinili smo ono što je ispravno", rekao je Tsipras parlamentu u petak tijekom rasprave. Primanje Makedonije u NATO prihvaćeno je tankom većinom zastupnika u parlamentu od 300 članova.

Za ratifikaciju protokola o pristupu Republike Sjeverne Makedonije NATO-u glasovala su 153 zastupnika, 140 je bilo protiv, a 1 suzdržan.

Spor oko imena sprječavao je nastojanja Makedonije da uđe u EU i NATO jer je Grčka članica oboje i ima pravo veta na pridruživanje drugih zemalja.

Pokazala su se i stara suparništva s Rusijom u regiji gdje se Moskva natječe za utjecaj s NATO-om i EU-om. Moskva s neodobravanjem gleda na sporazum o imenu i pristupanje Makedonije NATO-u. Ona kaže kako savez ugrožava sigurnost u regiji učlanjujući balkanske zemlje.