suzbijanje bezakonja

Grčka ukinula zabranu pristupa policiji na sveučilišta

08.08.2019 u 22:47

Bionic
Reading

Grčki zastupnici u četvrtak su ukinuli zakonske odredbe po kojima su sveučilišta bile zone u koje policija ne ulazi, u želji da suzbiju bezakonje, no kritičari tvrde da je riječ o gušenju demokracije

Riječ je o jednom od prvih poteza nove konzervativne vlade predvođene Novom demokracijom koja je prošli mjesec osvojila vlast, smijenivši ljevičarsku Sirizu.

Premijer Kiriakos Mitsotakis jako je lobirao za javnu sigurnost.

"Ne želimo policiju na sveučilištima. Želimo se, međutim, riješiti onih s 'hudicama' koji kontroliraju živote studenata", rekao je Mitsotakis u parlamentu, govoreći o samozvanim anarhistima.

Konzervativci već dugo tvrde da su ta pravila već odavno prerasla svoju svrhu i da su sveučilišta okupirali kriminalni elementi. Mnogi profesori žale se na otvoreno nasilje i dilanje droge.

"Tipični će student vidjeti fakultete koje kontroliraju različite skupine, drogu i podrume pune molotovljevih koktela i hudica", rekao je.

Sveučilišta su postala zone u koje policija ne ulazi nakon akcije vojne hunte protiv studenata 1973. kada je tenk provalio kroz vrata Politehničkog sveučilišta u Ateni i usmrtio desetke ljudi.

Aleksis Cipar, bivši premijer a sada vođa oporbe, rekao je da je odluka pokušaj potkopavanja grčkih javnih sveučilišta. "Opsjednuti ste time", rekao je premijeru.

"Nova demokracija uvijek je zastupala stajalište da se postupno privatiziraju sveučilišta, potkopa socijalnu državu i istraživanja", dodao je Cipras.

Po zakonu iz 1982., koji su grčke vlade zadnjih godina nekoliko puta opozvale i ponovno uvele, grčka sveučilišta bila su uglavnom područja u koja policija ne smije ulaziti.