UHIĆENO 80, OZLIJEĐENO 6 LJUDI

Grčka: Prosvjedi na godišnjicu ubojstva mladića

06.12.2009 u 15:15

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika okupile su se u Ateni i drugim grčkim gradovima kako bi obilježile prvu godišnjicu policijskog ubojstva 15-godišnjaka. U neredima je privedeno 80 osoba, a ozlijeđeno je šestero ljudi

Ubojstvo 15-godišnjaka prošle je godine izazvalo najgore nemire u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Tinejdžera je ubio policajac u prosvjedima održanima 6. prosinca 2008. u Ateni.

Oko 3.000 ljudi, većinom studenata, anarhista i ljevičara, krenulo je u nedjelju prema parlamentu, a prosvjedi se očekuju i u ponedjeljak. Zabilježeni su sporadični sukobi između prosvjednika koji su bacali kamenje i policajaca u Ateni. Policija je bacila suzavac kako bi rastjerala male skupine huligana.

Mladi pod kapuljačama izdvojili su iz skupine od 3000 prosvjednika i počeli razbijati izloge i paliti kontejnere za smeće. Policija se u na ulicama u središtu Atene sukobila s prosvjednicima koji su bacali kamenje i uporabila suzavac.

Četiri policajca i dva prosvjednika su ozlijeđeni a 80 osoba privedeno, rekla je policija.

'Sjetite se 6. prosinca'

Prosvjednici su u središtu Atene razvili plakat na kojem je pisalo 'Sjetite se, sjetite se 6. prosinca'. Neki su bili odjeveni u crno i uzvikivali su 'policajci, svinje, ubojice'.

Nova grčka socijalistička vlada rasporedila je više od 6.000 policajaca na ulice Atene upravo kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlogodišnjih nemira koji su pogodili prijestolnicu i druge velike gradove i prouzročili milijune eura štete.

Policija je priopćila da je u Grčku doputovala skupina od oko 150 anarhista iz Italije, Francuske i drugih europskih zemalja.