AVRAMUPOULOS U ZAGREBU

Grčka podržala spajanje RH na Trans-jadranski plinovod!

05.04.2013 u 18:33

Bionic
Reading

Grčka je podržala inicijativu Hrvatske da se priključi projektu Trans-jadranskog plinovoda (TAP), a konačna odluka ovisit će prvenstveno o stavu Italije u kojoj još nije formirana vlada, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim kolegom Dimitrisom Avramopoulosom, koji je u petak okončao svoj dvodnevni posjet Zagrebu

'Učite na našim greškama'

Na upit o grčkim pogreškama koje Hrvatska ne bi smjela ponoviti, Avramopoulos je rekao da put prema punoj integraciji nije uvijek lagan.

'Znate da je Grčka iskusila ekonomsku krizu i puno stvari koje sad pokušavamo trebalo je napraviti ranije. Tada ne bismo bili suočeni s krizom na način na koji se ljudi sada s njom suočavaju; možete učiti na našim pogreškama. No, također, možete učiti iz naših uspjeha – otkad smo ušli u europsku obitelj, Grčka se promijenila, iskusili smo progres i boljitak, stabilnost i rast'.

'Odluka o priključenju Hrvatske TAP-u ovisi u velikoj mjeri o konsolidaciji kriterija i odluci koja će se donijeti u lipnju. Pritom, bit će važna podrška Italija koja je u procesu konstituiranja vlasti', rekla je ministrica Pusić, da bi se jedan krak plinovoda koji ide od Azerbejdžana, preko Grčke do Italije mogao naći i u Hrvatskoj.

'Vrlo smo zainteresirani, razgovaramo sa svim zemljama', istaknula je Pusić, dodajući da je veoma sretna što je Hrvatska dobila podršku Grčke koja je jedna od ključnih zemalja o donošenju odluke.

Ministar Avramopoulos podržao je želju Hrvatske da dobije krak plinovoda koji će joj osigurati energetsku neovisnost. 'Hrvatska bi, temeljem ovog projekta, kroz pedeset godina trebala biti neovisna što se tiče izvora prirodnog plina. To je velika stvar za napredak vaše zemlje', rekao je Avramopoulos.


Uz ostale ekonomske projekte na kojima bi dvije zemlje mogle surađivati, najviše riječi bilo je i o infrastrukturi Jadransko-jonske autoceste i brodogradnji.

'Grčka je svjetska sila u brodogradnji, a Hrvatska je uspjela sačuvati svoja brodogradilišta. Ima potencijala za suradnju', rekla je Pusić.

Pusić i Avramopoulos razgovarali su i o regiji, zaključujući da ona ima europsku perspektivu i da zajedno mogu doprinijeti njezinoj stabilizaciji i napretku.

Grčka preuzima rotirajuće predsjedanje Europskom unijom 1. siječnja 2014. i time pitanje jugoistočne Europe dolazi na dnevni red EU-a potencijalno mnogo snažnije nego do sada, s obzirom da je to dio grčke agende, naglasila je ministrica Pusić.

Ministar Avramopoulos najavio je da će se Grčka u tom razdoblju založiti za liberalizaciju viznog režima Europske unije i pritom izrazio zadovoljstvo što će u tome moći računati na podršku Hrvatske.

Ministrica Pusić najavila je da će Hrvatska ulaskom u Schengen, za otprilike dvije i pol do tri godine od ulaska u EU, biti u poziciji sudjelovati u definiranju schengenskih uvjeta i viznog režima, kao i da će otvoriti mogućnosti da se unutar pravila u EU neke stvari promijene u skladu s racionalnijim pristupom.