otvoreno o poskupljenjima

Grčić: Da je u Zagrebu pobijedio HDZ, porast cijene plina u gradu za poduzetnike ne bi bio ovoliki jer bi Vlada dala ruku

16.02.2022 u 23:09

Bionic
Reading

Što sadržava paket Vladinih mjera za zaštitu standarda građana od poskupljenja energenata i hrane? Tko ima pravo na vaučere od 400 kna za plin i struju i koliku će pomoć primiti umirovljenici? Hoće li trgovci rušenje PDV-a na hranu pretočiti u ekstraprofite ili možemo očekivati pojeftinjenja, pitanja su kojima se bavila emisija Otvoreno

'Radi se o cjelovitom paketu, jednom od najjačih u EU, od 4,8 milijardi kuna. Direktnu potporu dobit će 850 tisuća građana, a ostali će dobiti to da će biti ublažen udar na cijene', kazao je Marko Pavić (HDZ).

Objasnio je da vaučere može očekivati 100 tisuća građana - korisnici zajamčene minimalne naknade, oni s nacionalnom mirovinom, invalidninom te branitelji. Raste svaka od tih naknada. Vaučer od 400 kuna mjesečno, dodao je - može se koristiti i za plin i za struju.

Na pitanje što je s osobama koje primaju naknadu za tuđu njegu preko mirovinskog osiguranja Pavić je odgovorio vjeruje da se mjera proširuje na sve skupine i vjeruje da će Ministarstvo takav prigovor uvažiti. Potom je naglasio da bi cijena struje za kućanstvo rasla za 782 kune, a da će Vlada tj. HEP na sebe preuzeti 325 kuna. Najavio je da će svi građani dobiti olakšicu od 10 lipa po kw/h, a tvrtke će se putem HAMAG BICRO-a moći prijaviti za olakšicu od 15 lipa po kw/h.

U Zagrebu plin skočio 300 posto, što sa gospodarstvenicima? 'Zagreb je specifičan slučaj. Tu treba na odgovornost pozvati gradonačelnika Tomislava Tomaševića i SDP, kaže Pavić a na navode da je HDZ zajedno sa Milanom Bandićem imenovao upravu koja nije nabavila plin odgovara da je uprava smijenjena 14. lipnja te da je od tada cijena gw/h poskupio za pet puta.

Na pitanje zašto se već od sutra ne ide s mjerom smanjenja PDV-a kazao je kako se mora promijeniti čitav niz zakona. Cijeli paket, dodao je - vrijedan je dva Pelješka mosta.

Da je paket dosta širok i da u SDP-u smatraju da nije loš, potvrdio je Branko Grčić.

'Paket je u skladu s onim što smo mi prije dva tjedna govorili da Vlada treba napraviti. Onaj tko zna situaciju u proračunu i tko zna ustroj države - otprilike misli o istim stvarima. To se i dogodilo. Radi se o prihodu od 5 milijardi koji su se slili u proračun upravo od inflacije. Najveći je dobitnik upravo država kad se događa visoka stopa inflacije. Takva je bila naša procjena i smatrali smo da to treba sve redistribuirati građanima i poduzećima', kazao je Grčić.

Međutim, dodao je - nije sve idealno. Smatra da 15 lipa po kw/h za poduzetnike vjerojatno neće biti dovoljno, naročito u Zagrebu. Odgovorio je Paviću i kazao kako SDP i Možemo nisu mogli taj problem rješavati, jer se on rješavao prije nego su došli na vlast.

'Da je slučajno u Zagrebu pobijedio HDZ, vjerujte mi - ovaj porast cijene plina u Zagrebu ne bi bio za poduzetnike ovoliki jer bi Vlada 'dala ruku?', poručio je Grčić.

'Situacija u Zagrebu je vrlo loša. Paket je cjelovit i odličan, ali profitirat će većinom građanstvo. Obrtnici su u problemu i pitanje je koliko će vaučer amortizirati udar. S druge strane PDV je za nas obrtnike neutralan, kazao je Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a. Dodao je da je veliki dio njegovih kolega obrtnika u cijene već ukalkulirao poskupljenje plina. Vladi je poručio kako bi bilo dobro da se s dijelom paketa za obrtnike i poduzetnike krene već od 1. ožujka. Iznio je primjer da je npr. ugostitelj koji je u prosincu za prvih 15 dana dobio račun za plin od 5 tisuća kuna - za drugih 15 dana, uz istu potrošnju - dobio je račun od 22 tisuće. Potrebno je naći krivca za to, smatra.

Ranogajec je iznio podatak da su na sastanku, na kojemu je bio i ministar Ćorić od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) dobili informaciju da ona ne može reagirati, jer je plin kupljen na tržištu. 'Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dobili smo upozorenje da ne dogovaramo povišenje cijena', kazao je Ranogajec. Poručio je da se u prostorijama HOK-a ne dogovaraju cijene, ali i poručio da cijena proizvoda mora biti isplativa, jer obrtnici jamče svojom imovinom.

Na pitanje možemo li zbog snižavanja PDV-a očekivati manje cijene Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) je odgovorila kako po tom pitanju moramo biti oprezni, obzirom na negativna iskustva iz prošlosti.  I Vučemilović je pohvalila ovaj paket Vlade. Kazala je da je sveobuhvatan i socijalno osjetljiv. Međutim, dodala je - tri su stvari za razmatranje. Dio namijenjen malim poduzetnicima trebao bi se implementirati od 1. ožujka, jer su oni na koljenima. Smatra da će velika većina zastupnika taj prijedlog podržati.