vladine mjere

Aladrović o skepsi da će manji PDV-a utjecati na pad cijena: Bilo je i obrnutih situacija, ali upozorovamo i na odgovornost trgovačkih lanaca

16.02.2022 u 20:21

Bionic
Reading

Vlada je predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan gotovo 5 milijardi kuna. Mjere je u Dnevniku HRT-a komentirao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

'Mnogi su i na samu najavu poskupljenja energenata reagirali poskupljenjima tako da mjere mogu djelovati i na suzbijanje inflacije. Naša je i namjera da investiramo taj novac kako bi suzbili porast cijena u budućem vremenu', kazao je u Dnevniku HTV-a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Istaknuo je da je u ekonomiji jedan od ključnih faktora upravljanje očekivanjima.

'U ovom slučaju radi se o tome. Pokazali smo na koji način vidimo podizanje cijena energenata i kako država može intervenirati u pojedine cijene na koje inflacija ima najveći učinak. Na ovaj paket mjera gledamo kao na pomoć svim građanima Hrvatske, poduzetnicima, i posebno ranjivim skupinama i poljoprivrednicima', kazao je Aladrović.

Dodao je kako je paket mjera od 4.8 milijardi kuna sveobuhvatan i kako će se njime sigurno suzbiti rast cijena u budućnosti.

Komentirajući skepsu u javnosti da, vezano za proizvode za koje je smanjen PDV s 13 na 5 posto - neće doći do smanjenja cijena Aladrović je kazao kako "tržišno gospodarstvo znači i slobodno formiranje cijena".

'S druge strane, kroz poreznu politiku - očekujemo da će se to smanjenje PDV-a preliti na povećanje dohotka građana i pozitivan utjecaj na nepodizanje cijena. Povijest nas uči da je bilo obrnutih situacija, ali moramo jasno upozoriti na odgovornost trgovačkih lanaca. Olakotna je okolnost da imamo fragmentirano i konkurentno tržište hrane i očekujemo da će smanjenje PDV-a utjecati na to da se cijene hoće smanjiti', poručio je.

Komentirajući navode da u sektoru trgovine postoji kartelizacija i dogovaranje cijena ministar je kazao kako je iz današnjeg upozorenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja vidljivo da ta agencija radi svoj posao.

'Nemam nikakve podatke o kartelizaciji. Međutim, ako postoji i naznaka o tome, agencija mora reagirati. S druge strane, fragmentiranost trgovačkih lanaca, moguća dobit i međusobna konkurentnost - sigurno će utjecati da se cijene postižu istim intenzitetom', dodao je.

Poruka zagrebačkih gospodarstvenika da mjera za plin nije dovoljna 'Mi smo kao Vlada u ovom trenutku učinili zaista sve što smo mogli da bi suzbili porast cijena. Sigurno da to neće djelovati na sve jednako. Adresa za postavljanje ovog pitanja je zagrebačka Gradska plinara - Opskrba gdje se loše upravljalo', kazao je Aladrović.