TEŠKA PROVOKACIJA

Grci predložili ime 'Slavensko-Albanska Makedonija'

29.10.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Grčki pregovarač u sporu Skoplja i Atene oko imena Makedonije Adamantios Vassilakis predložio je da se ta zemlja nastala raspadom Jugoslavije zove 'Slavensko-Albanska Makedonija', prenosi Blic. Vassilakis je na prošlotjednom sastanku u New Yorku zatražio da novi naziv za Makedoniju bude na svim dokumentima bez obzira jesu li oni za vanjsku ili unutrašnju upotrebu

Posljednja runda pregovora Grčke i Makedonije koja je održana krajem prošlog tjedna u New Yorku završena je bez napretka. Pregovori o sporu Atene i Skoplja o imenu traju od 1992. godine, a naziv 'Slavensko-Albanska Makedonija' pojavljuje se prvi put. Dosad su spominjani prijedlozi 'Sjeverna Makedonija', 'Republika Gornja Makedonija', 'Nova Republika Makedonija' i 'Republika Makedonija – Skopje'.

Posljednji prijedlog američkog posrednika Matthewa Nimica bio je 'Republika Gornja Makedonija', ali ga je Skoplje odbacilo kao u potpunosti neprihvatljivo. Grčka blokira euroatlantske integracije Makedonije zbog spora o imenu. Atena ne prihvaća naziv Makedonija zbog istoimene pokrajine na sjeveru Grčke. UN je 1993. godine priznao Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (BJRM).