ublažavanje mjera

Grci pohitali frizerima, u cvjećarnice i na plaže

04.05.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Grci se napokon mogu ošišati, kupovati knjige i cvijeće pa čak i otići na plažu nakon šest tjedana strogih ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa

Policija provjerava autobuse, podzemnu željeznicu i trgovine kako bi se uvjerila nose li građani obvezne zaštitne maske i poštuju li socijalnu distancu. Dezinficiraju se autobusna stajališta i drugi javni prostori.

'Popuštanje karantene je pozitivan korak, porast će moral, ali uvijek uz nošenje maski', rekao je Efi Kranikolaou koji je došao frizeru. Grci više ne moraju tražiti dozvolu za odlazak u trgovinu ili na rekreaciju.

U Ateni i drugim gradovima povećan je promet i nastali su brojni redovi ispred prodavaonica električnih uređaja. U crkvama se manji broj vjernika može moliti i zapaliti svijeću, ali se mise nisu još počele služiti.

Premijer Kiriakos Micotakis održao je razgovor licem u lice s novom grčkom predsjednicom Katerinom Sakelaropoulou o 'prijelazu Grčke u novu fazu'. Grčkog predsjednika bira parlament i funkcija je samo ceremonijalne naravi.

'Danas počinjemo popuštati uvedene stroge mjere', rekao je premijer predsjednici u predsjedničkoj palači. Nisu nosili maske, ali je Micotakis rekao da 'sada moramo biti dvostruko oprezniji'.

U Grčkoj, zemlji s 11 milijuna stanovnika, zabilježeno je 2.626 slučajeva covida-19. Umrlo ih je 144, puno manje nego u drugim europskim zemljama.

Manje prodavaonice poput cvjećarnica i knjižara ponovno se otvaraju, a otvaranje škola, restorana i kafića očekuje se kasnije u svibnju. Hoteli se otvaraju 1. lipnja.