BIJES U ATENI

Grci MMF-ovca gađali sitnišem

05.11.2013 u 21:56

Bionic
Reading

Grčka policija je u utorak u Ateni uhitila osobu koja je bacala kovanice na automobil predstavnika Međunarodnoga montetarnog fonda (MMF) koji je došao u grčku prijestolnicu istražiti grčke javne financije

Nepoznata osoba je bacila šaku kovanica na automobil Danca Poula Thomsena ispred ministarstva financija, dodaje grčka agencija ANA. Pušten je nešto kasnije, dodaje policija.

Predstavnik MMF-a je dio trojke vjerovnika Grčke (MMF-EU-ESB) koja je u utorak počela novi krug pregovora s grčkom vladom o financijama zemlje i o tijeku provođenja reforma, prije eventualnog odobrenja novog paketa pomoći vrijednog milijardu eura.

Kao što su to već činili prije u prigodi dolaska trojke u ministarstvo financija, desetci djelatnika javnih služba okupili su se u prizemlju zgrade kako bi izrazili nezadovoljstvo otkazima i mjerama štednje.

Trojka je napustila zgradu u napetom ozračju a njezini predstavnici su izašli iz ministarstva financija na sporedni izlaz dok su redarstvene snage potiskivale desetke prosvjednika, napose zaposlenike ministarstva koji su ostali bez posla.

Sastanak održan u utorak protekao je u ozračju 'zadovoljavajuće suradnje', po vladinom izvoru koji prenosi ANA.

Glavna tema razgovora je napredak reforma, poglavito u državnoj upravi i prijedlog proračuna za 2014. koji će se do 20. studenoga naći na dnevnom redu parlamenta.

'Pregovori s Grčkom o financijama nikada nisu bili laki ali vjerujem da neće biti teži nego inače', rekao je u Bruxellesu europski povjerenik za gospodarske i monetarne poslove Olli Rehn

'Siguran sam da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje', dodao je.

U srijedu su sindikati u privatnom i u javnom sektoru pozvali na cjelodnevni opći štrajk, peti od početka godine, prosvjedujući protiv štednje koju su nametnuli međunarodni vjerovnici.