TRAŽI RASPUŠTANJE SABORA

Grbin: Smjena Filipovića ne znači ništa. Zločinačku organizaciju treba zabraniti!

12.12.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u utorak da smjena Davora Filipovića s dužnosti ministra gospodarstva i njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića ne znači ništa te da će SDP sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

"Odlazak Filipovića i Lovrinčevića ne znači ništa. Ovdje mora otići Plenković, glava hobotnice, a SDP će sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora", najavio je Grbin u Dnevniku HTV-a i objasnio zašto.

"Ministrica gospodarstva - prva Plenkovićeva - afera Borg. Onda tu imamo i Horvata - završi u istražnom zatvoru, kako to? Nakon Horvata dolazi Ćorić koji mora otići zbog svoje uloge u aferi Vjetroelektrane. A sada imamo i Filipovića koji leti jer su njegovi suradnici - a Lovrinčević nikad ne govori 'ja' nego 'mi' - izvlačili novac koji je novac hrvatskih građana".

Grbin je rekao da očekuje od drugih oporbenih stranaka, ali i od onih vladajućih, "koji imaju zrno morala", da taj prijedlog podrže i da se "ide na izbore što prije".

Kazao je da je riječ o samo još jednoj u nizu HDZ-ovih afera.

"Afera Mreža i afera Fimi media su potpuno iste. Nema nikakve razlike. Valjda su mislili da smo toliko glupi da nakon 15 godina zaboravimo što su nam već jednom napravili. I kao što su tada platili cijenu, platit će i sada", ustvrdio je Grbin.

"Zločinačku organizaciju trebalo bi zabraniti i to treba javno reći, i ja to sada javno govorim", kazao je.

  • +15
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Rekao je da u SDP-u na izbore idu sami i da je to u ovom trenutku odluka SDP-a. "Da li je ona konačna, razgovarat ćemo kada dođe konkretan prijedlog", dodao je.

Na pitanje kako će se dogovoriti, budući da i on i Sandra Benčić žele biti premijeri, Grbin je odgovorio da je SDP u ovom trenutku najjača oporbena stranka, a nakon slijedećih izbora bit će i najjača stranka, a najjača stranka daje predsjednika Vlade. "Mislim da oko toga nema nikakve dvojbe".

SDP nije zatvorio vrata ni Mostu, pa Grbin kaže da će nakon izbora razgovarati s drugima koji su prešli prag i stavljaju na stol programe.

No, istaknuo je, za SDP je osnovno: borba za standard građana, borba protiv korupcije i borba za ljudska prava te dodao da će s onima koji prihvaćaju ta tri stupa.

Potencijalni partneri su im, kaže, stranke ljevice, Možemo, a na pitanje hoće li prihvatiti ruku suradnje koje pružaju Socijaldemokrati, odgovorio je da su zadnjih mjeseci pa i godinu dana Socijaldemokrati pružali Plenkoviću i da ta ruka nije ona koju bih prerado prihvatio. Neka prijeđu prag, onda ćemo razgovarati, a a slično kaže i za stranke liberalne orijentacije.

"Hrvatsku moramo očistiti od zla koje joj se navalilo na grbaču. Pogledajte što je Plenković danas govorio - njemu nije problem korupcija nego šta je taj Lovrinčević nešto rekao Mostu. Pogledajte i aferu 'plin za cent', tko je prvi odletio, čovjek koji je na nju upozorio. Nije, dakle, problem korupcija - jer njegovi radari ne postoje i nije ih nikada bilo - nego je problem kad se o tome priča", ocijenio je Grbin.

Upitan za problem s otpadom u Zagrebu, rekao je da se problem sa smećem u Zagrebu mora konačno riješiti, da Milan Bandić koji je za to odgovoran više ne smije biti izlika te da SDP traži aktivno djelovanje i ima konkretne prijeloge, poput energane i žele sve jasno definirati. "Ako ne izađe gradonačelnik, mi ćemo izaći s tim prijedlogom", rekao je te dodao da je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović na to pozivao sve stranke u Skupštini još prije godinu dana.