DEJA VU IZ 2013.

Grbin o izbacivanju ćirilice iz Vukovara: HDZ-u nije stalo do Hrvatske

17.08.2015 u 16:25

Bionic
Reading

Nakon što je vukovarsko Gradsko vijeće izmijenilo Statut toga grada kojim nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, vrlo je vjerojatno da ćemo po pitanju ćirilićnih tabli gledati scenarij od prije dvije godine

O daljnjoj proceduri i scenariju koji bi mogao uslijediti nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća u državnoj vlasti zasad ne žele govoriti.

'Obzirom da je, temeljem članka 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave nadležno za rješavanje mogućeg zahtjeva Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara o ocjeni ustavnosti i zakonitosti izmjena Statuta Grada Vukovara vezano uz uvođenje u ravnopravnu uporabu jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru, u ovom trenutku nisam u mogućnosti komentirati izmjene i dopune Statuta', napisao je na svom Facebook profilu ministar uprave Arsen Bauk.

Naime, ako je suditi po današnjem glasovanju i raspravi na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, evidentno je da će Vijeće srpske nacionalne manjine u Vukovaru, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, obavijestiti Ministarstvo uprave da smatra da je vukovarski Statut protivan Ustavu, gore spomenutom Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina.

Ukoliko se Ministarstvo uprave složi sa mišljenjem vijeća srpske nacionalne manjine, prema zakonu, u roku od osam dana donijet će odluku o obustavi primjene vukovarskog Statuta, a odluku o obustavi proslijediti Vladi. Vladi će ministarstvo također predložitit pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, što bi Vlada trebala pokrenuti u roku od 30 dana.

Podsjetimo, takav scenarij već smo gledali 2013. i 2014. Naime, 4. studenog 2013. vukovarsko je Gradsko vijeće izmjenilo Statut na način da je Vukovar 'u cijelosti izuzelo od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj te od članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, do ispunjenja uvjeta iz članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.'

Vijeće srpske nacionalne manjine tada je obavijestilo Ministarstvo uprave kako smatraju da izmjene Statuta nisu u skladu s Ustavom i ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, a prema zakonskoj proceduri Vlada je u roku od 30 dana podnijela Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta.

Ustavni sud je u kolovozu 2014. Vladi dao za pravo te ukinuo izmjene vukovarskog Statuta.

Grbin: HDZ pokazuje da mu nije stalo do Hrvatske

I dok SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk nije želio komentirati postupke većine u Gradskom vijeću Vukovara, izmjene Statuta osudio je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin. 'Držim da izmjene nisu usklađene s odlukom Ustavnog suda iz prošle godine, ali ne samo s tom odlukom, nego i s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odredbama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Radi se o odluci koja je očito usmjerena podizanju tenzija u predizborno vrijeme i HDZ još jednom pokazuje da mu nije stalo do Hrvatske, do razvoja Hrvatske i stabilnih međuetničkih odnosa u Hrvatskoj i da je spreman sve to narušiti radi svojih kratkoročnih ciljeva. U konkretnom slučaju uvjeren sam da će sve nadležne državne institucije kad pred njih dođe odgovarajući zahtjev, osigurati da se nezakonitosti u predmetnoj izmjeni otklone. Podsjetit ću da je Ustavni sud već odlučivao o dopuštenosti izmjena Statuta Grada Vukovara i znamo kakve je odluke donosio', kazao je Grbin za tportal.