peđa grbin

'Ako je Todorić u pravu, Dalić mora otići iz Vlade, a posla će imati i DORH'

29.09.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Dok potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić poručuje kako će tužiti Ivicu Todorića za klevetu jer ju je optužio da mu je prijetila, SDP-ov Peđa Grbin poziva nominalnog vlasnika Agrokora da objavi sporni e-mail te pritom smatra da bi DORH trebao istražiti je li Dalić doista prijetila

Ivica Todorić, podsjetimo, u jučerašnjem je blogu napisao kako mu je potpredsjednica Vlade Martina Dalić prijetila mailom u kasnim noćnim satima.

'Kao što smo vidjeli u zadnjih nekoliko mjeseci, malo što se u ovoj zemlji smatra dovoljnim razlogom da padne Vlada. Međutim, ako ćemo sagledati objektivno, činjenica da jedan član Vlade, i to potpredsjednik, prijeti bilo kome uhićenjem izuzetno je neprimjerena i ako se to pokaže točnim, gospođa Dalić bi morala otići. Ako ne ode, jasno je da se za to mora tražiti njen opoziv', smatra SDP-ov Peđa Grbin.

'Ako govorimo o političkoj odgovornosti, tada je opisani način na koji je postupila Dalić itekako razlog za njen odlazak iz Vlade. No ako gledamo šire, radi se o klasičnom kaznenom djelu prijetnje. Ako se to pokaže točnim, neće biti potrebno da Sabor postupi i razriješi je, nego će i DORH imati posla. A što to govori o ovoj Vladi? Ništa što već do sada nismo znali. Radi se o Vladi koja je premrežena sukobom interesa i Vladi koja za trodiobu vlasti kao da nikada nije čula', poručuje Grbin.

Objavi li Todorić mail, to bi bio dokaz prijetnje, kaže.

'Gospodin Todorić je krenuo u blogersku aktivnost prije tjedan dana, a do sada nije podnio nijedan dokaz za svoje tvrdnje. Time, nažalost, ojačava i položaj Vlade i gospođe Dalić. Krajnje je vrijeme da počne objavljivati dokaze. Taj mail bio bi dokaz da je do primjene lex Agrokora došlo prijetnjom, ali bi bio i dokaz u kaznenom postupku koji bi ukazivao na kaznenu odgovornost gospođe Dalić', kaže Grbin.

  • +55
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Grbin smatra da bi DORH već sada, iako sam mail nije objavljen, trebao reagirati.

'Izjave koje je dao Todorić, iako nisu potkrijepljene konkretnim dokazima, po mom mišljenju trebale bi biti indicija DORH-u da krene u postupak i istraži je li se to doista dogodilo. DORH već sada ima dovoljno elemenata da pokrene određene radnje prema gospođi Dalić da se utvrdi je li počinila kazneno djelo prijetnje. Što se tiče političke odgovornosti, da bismo takvo pitanje uopće mogli pokrenuti, potrebno nam je istražno povjerenstvo na kojem bi Todorić potvrdio sve što je napisano na njegovom blogu. Naravno, postojanje maila bi olakšalo svima nama pokretanje postupka opoziva, iako ja vjerujem da nitko, pa ni gospođa Dalić, unatoč svom tvrdom obrazu, ne bi nakon takvog maila mogao odbiti podnijeti ostavku. A da sam na mjestu Plenkovića, u slučaju da se pokaže točnim ono što Todorić tvrdi, ne bih ni časa časio s njenim razrješenjem', poručuje Grbin.

Osvrnuo se Grbin i na ministra financija Zdravka Marića, kojeg Todorić također spominje u blogovima. Marić je, kaže SDP-ov potpredsjednik, davno izgubio povjerenje cijele hrvatske javnosti, a potpora koju uživa od premijera Plenkovića po njemu je neprimjerena. 

'Ako tome dodamo i ove optužbe Todorića i ako one budu dokazane, bit će u potpunosti potvrđeno ono što smo govorili kada se raspravljalo o opozivu gospodina Marića - da on ne smije biti član Vlade RH', rekao je Grbin.

Upitan kako gleda na službeno objašnjenje o odgodi objave izvješća revizije u Agrokoru, Grbin kaže da se doista radi o velikom obujmu posla. 'Ne želim još iznositi bilo kakve aluzije, doista se radi o obilnom poslu. Ako se pokaže da se radilo o odgodi samo od tjedan dana, onda to neće biti nikakav problem. No ako ni do kraja sljedećeg tjedna ne bude objavljeno, bojim se da se nalazimo u velikom problemu i držim da ovakva paušalna objašnjenja neće biti dostatna', poručio je Grbin.