UDRUGA PELJEŠKI MOST

'Granica na Kleku dio je specijalnog rata'

01.08.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Udruga Pelješki most upozorila je javnost u priopćenju da se, u trenutku kad je definiran način izgradnje Europskog mosta, koji bi povezao Pelješac i jug Hrvatske s ostatkom države, poput 'spina' iznenada pojavio problem razgraničenja sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. 'Metodom specijalnog rata servirana je još jedna nepoznanica u naoko nerješivoj jednadžbi', navode u toj udruzi

Uz podsjećanje da je 'iz susjedne države 1991. napadnut i razoren hrvatski jug', Udruga Pelješki most navodi da se 'umjesto naplate ratne štete dopušta ucjena BiH i trgovina vlastitim teritorijem'.

Neumski koridor ne trebamo i ne želimo. Do izgradnje mosta idemo trajektom u Trpanj. Pregovaranje o izgradnji mosta s BiH, budući da je Vijeće ministara još u prosincu 2006. stavilo potpis na rješenje o gradnji mosta, kao i na sve studije, postavlja gotovo nemoguće uvjete koji su poskupjeli gradnju mosta. Time su rasprave o suglasnosti BiH za izgradnju mosta bespredmetne', tvrde iz udruge.

Po njima, 'izgradnja mosta jedino može biti upitna ratifikacijom ugovora iz 1999, kojom se hrvatski teritorij predaje BiH i time mijenjaju granice na moru'. Pitaju i 'čemu žurba i ratifikacija ugovora prije ulaska u EU', odnosno 'je li to zbog namjera BiH da izgradi svoju luku u Neumu, što bi joj, širenjem morskog teritorija, ratifikacija omogućila'.

Nastavljajući dalje s pitanjima, postavljaju i ono 'kome bi, ako se ostvare Dodikovi planovi o raspadu BiH, pripao Klek i škoji'.

'Nažalost, veleizdajničke izjave o 'dva komada kamena' ili 'o višku morske obale' hrvatskog premijera i hrvatskih pravnika nisu sankcionirane od Ustavnog suda i njegove predsjednice. Isto tako, i nespremnost hrvatske politike, ali i nereagiranje HAZU-a i Matice hrvatske, hrvatski puk dovode u stanje zaplašenosti i letargije', oštro poručuju iz Udruge Pelješki most.

Povratkom u davnu prošlost, podsjećaju i da su vrh Kleka i dva otočića ostatak državnog teritorija Dubrovačke Republike na krajnjem zapadu te postavljaju i novo pitanje – 'koje paralelne hijerarhije vlasti ne žele gradnju mosta i podmeću u javnost pitanje neriješenih granica, a koje bi se riješile na hrvatsku štetu'.

Udruga Pelješki most smatra da se ne treba žuriti s rješavanjem razgraničenja jer će Hrvatska 'ulaskom u EU imati posve drugačiji politički položaj'.

'Gradimo most – njegovom izgradnjom i ulaskom u EU naš položaj će se posve izmijeniti. Sada ovisimo o milosti susjeda da nas propuštaju preko svog dvorišta', stoji u priopćenju koje, u ime čelništva te udruge, potpisuju Vinicije Lupis, Mirna Batistić i Nenad Jasprica

Na kraju, Udruga Pelješki most opominje kako će se 'gradnjom koridora jačati Trebinje i omogućiti prometni preduvjeti izgradnje zračne luke vjerojatnog naziva Josip Ruđer Bošković, kojim nije nazvana dubrovačka zračna luka'.

'Nedjelovanje je grijeh, odnosno propust, a u tom grijehu su se našle sve strukture vlasti. Prozivamo sve za nedjelovanje. Ustanite i otrgnite se, jer će žrtva Domovinskog rata ostati uzaludna i postavit će se pitanje – zašto se uopće 1991. branio Dubrovnik', zaključuju iz Udruge Pelješki most.