PODRŠKA GRUPI 'RAT'

Grafiter Banksy skuplja novac za ruske anarhoaktiviste

24.11.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Slavni britanski suvremeni umjetnik Banksy nedavno je objavio da će svu zaradu od trenutne prodaje svojih printova darovati radikalnoj ruskoj performans skupini Vojna. Mnogi od sadašnjih i bivših članova skupine robijaju po zatvorima diljem Rusije. Drugi se kriju od uhićenja

Grupa ekscesu, pa i huliganizmu sklonih, anarhoidnih aktivista pod imenom Vojna (ta riječ na ruskome znači Rat) djeluje po Rusiji već više od pet godina. Dijelila se na razne, kadšto i sukobljene frakcije. Prije pet godina uspjeli su na zgradu ruske vlade laserskom tehnikom projicirati ogroman simbol mrtvačke glave s kostima. U Sankt Peterburgu su na pokretnom mostu Litejnij, koji vodi do zgrade Federalne službe sigurnosti (FSB), uspjeli nacrtati 65-metarski penis za samo 30 sekundi - taman prije nego što se most počeo dizati. No neke akcije uključivale su i demolirane policijske automobile ili, recimo, zaskakanje i ljubljenje policajki na dužnosti.

Penis na mostu Litejnij

Među glavnim ciljevima Vojne borba je protiv patrijarhalnog sistema, ksenofobije, homofobije i drugih sistemski podržavanih oblika agresije na ljudska prava i toleranciju. No metode privlačenja pozornosti i provociranja preko ruba zakonskih granica nisu naišle na neko opće prihvaćanje ni među liberalnijim slojevima ruskog društva.

U Vojni su nekada djelovale članice skupine Pussy Riot - danas poznata sibirska robijašica Nadežda Tolokonjikova sudjelovala je, primjerice, u izvođenju grupnog seksa u muzeju biologije u Moskvi, dan prije nego što će za predsjednika Rusije biti izabran Dmitrij Medvedjev

Performans u jednom supermarketu u Moskvi 2008. godine uključivao je simulaciju vješanja homoseksualnog para i trojice srednjoazijskih muškaraca: inscenirani linč bio je prosvjed protiv djelovanja gradonačelnika Lužkova i njegova doprinosa razvijanju neonacizma i agresije nad manjinama. No ruski predsjednik Vladimir Putin taj performans iskoristio je za spin u zapadnim medijima, optužujući Vojnu za antisemitizam i promoviranje nasilja.

Osnivač grupe Oleg Vorotnikov 'Vor' (Lopov) trenutno je u zatvoru i čeka suđenje za huliganizam, kao i njegov suradnik (ili suratnik) Leonid Nikolajev. Navodno će ih se teretiti za raspirivanje mržnje protiv policije, koja je jedna od najčešćih meta njihovih iznenadnih provokacija i huliganskih činova.

'Ja (...) sam optužen za organizaciju i vođenje kriminalne skupine - art kolektiva Vojna. Ta optužba podrazumijeva kaznu od 12-20 godina zatvora. Oba moja djeda provela su u zatvorima 22 godine tijekom Staljinova režima. Deseci mojih rođaka umrli su u konclogorima Auschwitza i Varšavskog geta. Da odgulim 20 godina zatvora za umjetnički aktivizam pod Putinom, previše je za moju obitelj', izjavio je je član Vojne ALeksej Plucer-Sarno za britanski Don't Panic, pismeno, jer se skriva od policije.

'Anarho-artistički aktivizam jedina je zbilja živa aktivnost u Rusiji. Danas, kada su nade za demokraciju u Rusiji srušene, slikanje cvijeća i mačkica ili stvaranje bilo kakve 'čiste' umjetnosti kojoj nedostaje sociopolitičkog sadržaja, ide u korist vladajućoj desnici', dodao je Plucer-Sarno.

U konzervativno-ksenofobnim krugovima Rusije vijest o Banksyjevoj donaciji vjerojatno će biti interpretirana kao dokaz da je Vojna grupa stranih plaćenika. Vladajući režim redovito poseže za takvim kvalifikacijama kad god može (donesen je i poseban zakon u tu svrhu), nastojeći tako skrenuti pažnju s poruka koje umjetnici, ili neki drugi društveni aktivisti, nastoje poslati.

Ljubljenje policajki