MATERIJALNA PRAVA

Gradonačelnik Rijeke ima dobre vijesti za zaposlene u dječjim vrtićima

20.10.2022 u 18:59

Bionic
Reading

Tijekom pregovora za novi kolektivni ugovor nastojat će se dodatno poboljšati materijalna prava svih zaposlenika dječjih vrtića Grada Rijeke, rekao je gradonačelnik Marko Filipović u četvrtak na konferenciji za novinare.

Nakon podizanja osnovice plaće nekoliko puta tijekom 2022. godine, od 1. siječnja 2023. ponovno će se povećati materijalna prava zaposlenih u gradskim vrtićima.

O povećanju materijalnih prava, izgradnji jednog novog i dogradnji jednog vrtića govorili su riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Istaknuto je da je prošle pedagoške godine Grad Rijeka nekoliko puta povećavao materijalna prava svim zaposlenima u gradskim vrtićima, za što je izdvojeno 5,7 milijuna kuna više nego godinu prije.

"Prema trenutnom planu, dječji vrtići Grada Rijeke su u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu planirali povećanje iznosa za plaće za redovan rad i doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje za 6,47 milijuna kuna, a za 2024. godinu je planirano povećanje za 7,4 milijuna, a u 2025. osam milijuna", rekao je gradonačelnik.

U tri gradske vrtićke ustanove, Dječjim vrtićima "Rijeka", "More" i "Sušak" zaposleno je 648 djelatnika.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da se u protekle dvije pedagoške godine učinilo mnogo da se osiguraju nova mjesta u dječjim vrtićima, a posebno u jaslicama. Tako je u pedagoškoj godini 2021./2022. otvoreno 12 novih odgojno-obrazovnih skupina i zaposleno 26 novih djelatnika. U opremanje prostora za nove skupina potrošeno je oko 536 tisuća kuna. U ovoj pedagoškoj godini otvoreno je šest novih skupina i zaposleno devet osoba. Ove godine je u opremanje potrošeno 350 tisuća kuna, istaknuto je.

U svim gradskim vrtićima je upisano 3021 dijete, među kojima je 751 jasličke dobi.

Filipović je izvijestio i da će Grad Rijeka u suradnji s Talijanskom unijom graditi novi Dječji vrtić Krnjevo te dograditi vrtićki odjel Galeb na temelju odobrene prijave na javni poziv iz NPOO-a. U Dječjem vrtiću Krnjevo otvorit će se pet novih skupina za 84 djece, a nadogradnjom vrtića Galeb omogućit će se otvaranje još dviju skupina za 24 jasličke djece, za što je odobreno 2,5 milijuna kuna nepovratnog novca, rekao je gradonačelnik Filipović.