VJETAR U LEĐA

Grad Rijeka: Studentima i mladim obiteljima stanovi u najam po povoljnijim uvjetima

14.10.2022 u 11:34

Bionic
Reading

Zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan (SDP) najavila je u petak da će Grad Rijeka od 2023. godine imati listu stanova za dugogodišnji najam studentima ili mladim roditeljima po povoljnijim uvjetima od tržišnih

Na konferenciji za novinstvo SDP-a u Rijeci Krpan je rekla da se time nastoji pomoći građanstvu, a posebno studentima, iako Grad Rijeka nema zakonskih obveza vezanih uz srednje i visoko školstvo.

U sklopu rada na modelima priuštivog stanovanja, u riječkoj gradskoj upravi se sad osmišljava pravno utemeljen model najma stanova za mlade, putem liste po određenim kriteriijima, navela je.

U 2023. godine će i jedan od portala Grada Rijeke, Moja Rijeka, postati medij isključivo namijenjen mladima i njihovim potrebama, najavila je.

Potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac rekla je da je Rijeka primjer kako odgovorna vlast brine o svojim mladima. Istaknula je da je nemogućnost rješavanja stambenog pitanja mladima jedan od važnijih razlog iseljavanja u inozemstvo.

"Hrvatska stari, a Vlada nema na nacionalnoj razini sustavnu politiku koja bi se dugoročno suočila s problemom stanovanja mladih a ne postoji ni nacionalni plan za mlade", ustvrdila je Glasovac. Kaže kako joj je "drago da Rijeka ne čeka Vladu i pokušava riješiti nešto po tom pitanju".

Glasovac je navela da je unajmljivanje stanova za mnoge studente postalo preskupo pa i nemoguće zbog zbog eksplozije cijena nekretnina i visine najma. Nedopustivo je da mjesto stanovanja, platežna moć i socioekonomski status roditelja utječu na to može li si netko priuštiti studiranje, zaključila je.

SDP-ov Forum mladih predstavio niz prijedloga mjera za poboljšanje statusa studenata

Predstavnici SDP-ova Foruma mladih predstavili su niz prijedloga mjera Vladi za poboljšanje statusa studenata. To je povećanje subvencije najma stanova u privatnom vlasništvu studentima sa sadašnjih 200 na 500 kuna kao kratkoročna mjera.

Dugoročno se problem smještaja studenata treba rješavati gradnjom novih i proširenjem kapaciteta postojećih studentskih domova, naveli su. U Zagrebu je to područje kampusa na Borongaju, a u gradovima poput Rijeke, Splita ili Zadra mogle bi se iskoristiti neaktivne državne nekretnine, navedeno je.

Predloženo je i povećanje limita dopuštenog prihoda u kontekstu zadržavanja porezne olakšice s 15 tisuća na 36 tisuća kuna, s obzirom na to da mnogi studenti sufinanciraju svoje roditelje ili sami financiraju svoje potrebe.