povijesni vodostaj

Gradonačelnik Murskog Središća: 'Obranili smo centar grada od podivljale Mure'

08.08.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Vodostaji rijeka Mure i Drave u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji u stalnomu opadanju, a gradonačelnik Dražen Srpak izjavio je u utorak za Hinu da se do jučer poplavljena mjesta u Murskom Središću već saniraju te da je centar grada 'obranjen od podivljale Mure'

Nakon što je u ponedjeljak izmjeren rekordan vodostaj Mure od 543 centimetra, u utorak u 7 sati pao je na 463 centimetra, a vodostaj Drave kod Varaždina na 286.

Gradonačelnik Dražen Srpak rekao je da se šetnica u Murskom Središću već čisti. „Voda se sad povlači još malo, pumpe rade. Do večeras će biti kao da ništa nije bilo, a bio je povijesni vodostaj. Obranili smo centar grada od podivljale Mure”, naglasio je Srpak.

Milan Rezo iz Hrvatskih voda, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu, kazao je da su koordinaciji s kolegama iz HEP-a obavili dobar posao.

„Jučer smo protok na jezerima, odnosno na Hidroelektrani Dubrava imali 1400, što smo znatno smanjili, tako da Muru propustimo. Uspjeli smo to napraviti i vjerujemo da ćemo je uspješno uspjeti provesti prema Slavoniji, a dolje su moderniziraniji i kvalitetniji nasipi”, istaknuo je Rezo. Kazao je i da je u ponedjeljak na obrani od poplave angažirana i vojska.

  • +19
Drava kod Koprivnice probila nasip i izlila se u Šodericu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

„Pojavili su se mali prodori na nasipu rijeke Drave u visini naselja Hlebine. To smo sanirali jutros do 5 sati i voda je unutar korita, vodotok se snižava, ide prema smjeru Šoderica kod naselja Drnje. Tamo sada dolazi voda u potok i sada branimo sliv rijeke Bistre. Proglasili smo izvanredne mjere izvan područja rijeke Drave”, rekao je Rezo dodajući da je voda još uvijek unutar korita te da se nadaju da neće biti većih problema.

  • +6
Mura se izlila na šetnicu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL