dramatična noć

Očekuje se vrhunac vodnog vala: U Drnju i Hlebinama situacija za sada pod kontrolom

08.08.2023 u 05:27

Bionic
Reading

Situacija u općini Drnje i mjestu Gabajeva Greda u općini Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji za sada je pod kontrolom, a teško je predvidjeti kada se može očekivati vrhunac dravskog vodenog vala, izvijestili su u utorak rano ujutro načelnici tih općina.

7.37 Božica Trnski, načelnica općine Hlebine za N1 kaže kako je cijelu noć na obrani od poplava radilo oko 150 vojnika i vatrogasci, a cijelu noć tamo bio i direktor Hrvatskih voda. Pravili su protupoplavne bunare, kaže Trnski.

"Najgore je prošlo!", poručila je na kraju.

"Teško je procijeniti kada se može očekivati vrhunac vodenog vala, no radimo sve da se spriječi najcrnji scenarij, a to je da voda probije nasip", izjavila je u ranim jutarnjim satima za Hinu načelnica općine Hlebine Božica Trnski.

Apostrofirala je nadljudske napore brojnih angažiranih. Tu je oko 300-tinjak mještana, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz gotovo svih županijskih mjesta, u pomoć je pristiglo oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, a tu su i članovi HGSS-a.

Za obranu od poplave od vreća ispunjenih pijeskom grade se "bunari", a kako je navela Trnski, samo je u posljednjih nekoliko sati pristiglo devet kamiona pijeska, što odrađuju Hrvatske vode.

Da je situacija pod kontrolom, ali i da je teško procijeniti kada će doći do vrhunca vodenog vala, izjavio je i načelnik općine Drnje Petar Dombaj.

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara, a dosadašnji rekord, zabilježen 2014. godine, iznosi 578 centimetara, rekao je Dombaj za Hinu, navevši i da su u lokalnoj Dravskoj ulici poplavljena pojedina dvorišta i pomoćni objekti, no ne i kuće.

I on je apostrofirao važnu ulogu Hrvatskih voda, kao i veliku požrtvnovnost pripadnika javnih i dobrovoljnih vatrogasnih službi te županijske civilne zaštite.

  • +25
Fotografije iz zraka poplavljenog sela Drnje Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U ponedjeljak oko 21 sat poslan je prvi državni SMS upozorenja u sklopu Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

SMS su dobili građani koji se nalaze u okolici Koprivnice, uz upozorenje zbog moguće poplave područja Općine Hlebine. 'Zbog rekordnog vodostaja Drave postoji mogućnost poplavljivanja područja Općine Hlebine', navodi se u SMS poruci, uz poveznicu na internetsku stranicu hr-alert.hr.

  • +27
Jezero Šoderica uslijed poplave je potpuno uništeno Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja