još 15 godina

Gradonačelnik Franković Društvu prijatelja dubrovačke starine produžio ugovor o upravljanju gradskim zidinama

02.02.2018 u 19:13

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanić potpisali su u četvrtak u Dubrovniku treći dodatak ugovoru o korištenju i održavanju gradskih zidina na 15 godina, kojim se to društvo među ostalim obvezuje u gradski proračun uplatiti 60 posto prihoda od ulaznica na gradske zidine te darovati 14 milijuna kuna za obnovu Državnog arhiva u Dubrovniku.

Grad Dubrovnik imao je obvezu prema Ministarstvu kulture sufinancirati dovršetak radova na zgradi tzv. ex-vojarne za smještaj Državnog arhiva, a cjelokupni iznos udjela donacijom je sada osiguralo Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Naime, trećim dodatkom ugovora omogućeno je tom društvu da na prijedlog Grada Dubrovnika kao investitora iz svog dijela prihoda, ostvarenog od ulaznica, može sudjelovati u osiguravanju financijskih sredstava potrebnih Gradu za projekte obnove spomeničke baštine koja nije obuhvaćena ugovorom i ne odnosi se na dubrovački fortifikacijski sustav.  

Dubrovačke zidine Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Trećim dodatkom ugovoru o korištenju i održavanju gradskih zidina Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine "suglasni su da će se prihod od ulaznica na gradske zidine između Grada i Društva dijeliti tako da poslije obračuna poreza na dodanu vrijednost Gradu pripadne 60 posto, a Društvu 40 posto tog prihoda", ističu iz dubrovačke gradske uprave.

Dodaju da je takva raspodjela ostvarenog prihoda povoljnija za gradski proračun u odnosu prema prošlom dodatku po kojem se novac dijelio na jednake dijelove, po 50 posto.