franković na facebooku

Gradonačelnik Dubrovnika: Nemam informaciju da prodaju dionica istražuje DORH, Luka Dubrovnik napokon je u rukama građana

23.08.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se u utorak na društvenim mrežama na pisanje portala Index o stjecanju većinskog vlasništva Luke Dubrovnik kupovinom dionica, istaknuvši kako je ponosan što je kupnjom dionica ta tvrtka postala vlasništvo Dubrovčana

Franković je poručio kako se obiteljsko srebro nikad ne rasprodaje, već se čuva u nasljedstvo novim generacijama.

„Strateškim promišljanjem ove Gradske uprave u vlasništvo svih građana osim Luke Dubrovnik stekli smo i TUP, kao i brojnu drugu imovinu na području Grada”, naveo je Franković.

Istaknuo je kako je vlasništvo nad Lukom vlasništvo nad morskim ulazom u Dubrovnik i nad sudbinom upravljanja cruise turizmom u tom gradu.

  • +13
Subota u Dubrovniku i Splitu Izvor: Cropix / Autor: BOZO RADIC, Nikola Vilic / CROPIX

„Upravo zbog toga kupnja dionica Luke Dubrovnik u budućnosti će se pokazati kao jedna od mojih najvećih ostavština. Nisam pokleknuo pred raznim ponudama, kupiti me ne mogu, ušutkati ne mogu, jer interes ove Gradske uprave je isključivo javni interes, da sudbinu prostora Luke Dubrovnik, kao i TUP-a, određuju naši sugrađani. I takav, javni interes ćemo štititi unatoč partikularnim interesima pojedinaca koji su željeli zaraditi milijarde upravo na ova dva projekta”, kaže Franković.

Dodao je kako nema informaciju da DORH istražuje, po njemu posve legitimnu kupnju dionica od drugog dioničkog društva Atlantske plovidbe. „Ako me budu pitali na sve upite ću sa zadovoljstvom i ponosom odgovoriti. Interes Grada nema cijenu”, poručio je.

Index: Razmjeri moguće štete procijenjeni na 1,3 milijuna kuna

Portal Index u utorak je objavio kako su mali dioničari, a čini se i sama tvrtka Luka Dubrovnik, oštećeni načinom na koji je Grad Dubrovnik došao do većinskog vlasništva nad tom tvrtkom. „Razmjeri moguće štete procjenjuju se na oko 1,3 milijuna kuna, a kako doznajemo, ovaj je slučaj izazvao i pozornost Državnog odvjetništva”, piše Index.

U tekstu se navodi kako je Grad Dubrovnik do većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik došao tako što je Luka Dubrovnik d.d. kupila 8,9 posto vlastitih dionica od tvrtke Atlantska plovidba, a isto vrijeme gradska tvrtka UTD Ragusa je od Atlantske plovidbe kupila 2,75 posto dionica Luke Dubrovnik.

  • +12
Kiša u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Božo Radić

Zahvaljujući tim transakcijama, Grad Dubrovnik, koji je imao 48,5 posto dionica, stekao je 51,32 posto dionica odnosno vlasništva Luke Dubrovnik te je tako danas Grad većinski vlasnik društva Luka Dubrovnik d.d.

"Problem je u činjenici što je UTD Ragusa platila 245,10 eura po dionici za Luku Dubrovnik, dok je Luka Dubrovnik platila po istoj dionici 828,34 eura, odnosno 3,38 puta skuplje i to u istoj transakciji. Na taj su način ova dva ovisna trgovačka društva platila po vrlo različitim cijenama identične dionice u identičnoj transakciji, čime je nastala šteta za ostale dioničare Luke Dubrovnik”, tvrdi Index.