DOŽIVOTNE PRIVILEGIJE

Bakić: Plaćanjem privatnih priprema za maturu i prijemne ispite braniteljima i njihovoj djeci ruši se zdrav razum

15.06.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić istaknula je u srijedu da su zbog svoje ranjivosti osobe s invaliditetom često žrtve prijevara, a država nije stvorila sustavnu podršku kako bi se takve situacije što manje događale

Vlašić Iljkić je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru upozorila na sinoćnji napad na osobu s invaliditetom, njihovu članicu i bivšu zastupnicu Vesnu Škulić, te je pozvala nadležne službe da poduzmu sve kako se Škulić i drugim žrtvama takve situacije više ne bi događale.

Ustvrdila je da problem osobne asistencije nije sustavno riješen jer svega 7446 osoba s invaliditetom ima neki od oblika pomoći u vidu osobne asistencije.

"To nije dovoljno ako usporedimo s potencijalno najmanje 30.000 korisnika", rekla je.

  • +6
Vesna Škulić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Bakić: Branitelji i njihova djeca jedina su skupina s pravom da im se privatne pripreme za maturu plate iz proračuna

Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) naveo je kako je prije četiri tjedna Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo javni poziv za sufinanciranje troškova pripremnih tečajeva za polaganje državne mature ili fakultetskih prijemnih ispita braniteljima i njihovoj djeci.

Upozorio je da su branitelji i njihova djeca jedina skupina u državi s pravom da im se privatne pripreme za maturu plate iz proračuna i upitao trebaju li ratni veterani i njihove obitelji uživati takve povlastice i 30 godina nakon završetka rata.

"Što se treba dogoditi da se pod tzv. očuvanjem digniteta Domovinskog rata konačno prestane rušiti upravo dignitet svih sudionika i žrtava rata, te zdrav razum i elementaran osjećaj za pravdu svih hrvatskih građana", poručio je.

Bakić je pritom ustvrdio kako time Vlada, koja je odgovorna za sustav državne mature i obrazovanja, diskreditira obrazovni sustav i otvoreno priznaje da je nedostatan i nekvalitetan.

Upozorio je da sve više škola organizira pripreme za maturu svojih učenika, a dvije trećine učenika završnih razreda srednjih škola pohađa pripreme za maturu.

Zato Bakić smatra da državni proračun direktno financira privatne projekte koji svoj smisao duguju promašajima i propustima tog sustava.

Nikolić: Povećati neoporezivi limit zarade studenata

Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrata) upozorila je da su se s porastom studentske satnice mnogi studenti, pogotovo oni koji rade u turističkoj sezoni, našli u problemima jer vrlo brzo pređu limit zarade od 15.000 kuna.

Pri tome, oni koji rade tijekom cijele godine lako se mogu približiti i iznosu od 63.000 kuna.

Nikolić podsjeća da je Hrvatski studentski zbor pokrenuo inicijativu za povećanjem limita, a izračunali su da bi studenti mogli godišnje kroz regulirani rad zaraditi 13.360 kuna, te još 9.141 kunu za rad nedjeljom.

Toj se inicijativi pridružila Hrvatska udruga poslodavaca predlažući da se prag podigne na 30.000 kuna, a to podržava i Klub Socijaldemokrata.