prikrivene privilegije

Zlatna viza pod upitnikom i u Španjolskoj jer privlači prljavi novac

09.05.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Španjolska bi mogla ukinuti program 'zlatne vize' koji strancima nudi dozvolu boravka u zamjenu za ulaganje u nekretnine, rekao je čelnik ljevičarske stranke Mas Pais.

Mas Pais je s minitarstvom socijalne skrbi postigao preliminarni sporazum o ukidanju programa koji kupcima nekretnina u vrijednosti od najmanje 500.000 eura i njihovim obiteljima nudi mogućnost dozvole boravka na tri godine, rekao je Iñigo Errejon.

"Španjolsko državljanstvo nije na prodaju", rekao je Errejon, dodavši da su 'zlatne vize' dovele do "brutalnog" rasta cijena nekretnina i istisnule domaće stanovništvo, ne potaknuvši otvaranje novih radnih mjesta.

Program milijunašima nudi "prikrivene privilegije" i Španjolsku pretvara u "svojevrsnu koloniju koja često privlači prljavi novac", upozorio je čelnik Mas Paisa.

Ministarstvo nije potvrdilo da planira ukinuti program. Dužnosnik upoznat s pregovorima rekao je da još nije postignut dogovor i da još proučavaju prijedloge političkih stranaka.

Dnevnik El Pais izvijestio je da Španjolska razmatra strože zahtjeve za dobivanje 'zlatne vize'.

Europska komisija pozvala je zemlje EU-a da ukinu programe koji ulagačima omogućuju stjecanje državljanstva i da postrože provjere u postupku izdavanja dozvola boravka, budući da, po njima, predstavljaju sigurnosni i rizik pranja novca.

Portugal je u ožujku najavio da će okončati program 'zlatne vize'.

Od kada je uveden 2013. godine do studenog 2022., Španjolska je izdala gotovo 5.000 dozvola, a na popisu prednjače kineski ulagači, citira Reuters vladine podatke.