MARIJA BUDIMIR ŽELJKU SABI

'Gradonačelniče, što ću ja s 50.000 kn, to je za džeparac'

13.05.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, kojeg Uskok tereti za podmićivanje HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića, izjavio je danas na suđenju na osječkome Županijskom sudu kako snimka njegova razgovora s Marijom Budimir nije autentična jer dio razgovora nedostaje.

Nakon preslušavanja snimke razgovora koji je tajno snimila Marija Budimir, Sabo je uložio primjedbu tvrdeći kako nedostaje dio razgovora nakon dijela u kojem se spominju iznosi od 10, 20 i 50 tisuća kuna.

Sabo je ustvrdio kako je Budimir rekla: 'Gradonačelniče, Vi imate proračun, a što ću ja s 50 tisuća kuna, to je meni za džeparac'. Dodao je kako joj je odgovorio da govori o projektima koji se financiraju iz proračuna grada Vukovara.

Svjedokinja Marija Budimir rekla je kako ju je Sabo nekoliko dana nakon neuspješnog pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća, potkraj lipnja prošle godine, pozvao na razgovor u Gradsku upravu, gdje ju je, nakon nekog vremena, pitao je li odlučila prijeći u SDP ili će postati nezavisna vijećnica, te da bi tako ostvarila niz pogodnosti.

Ustvrdila je kako je Sabo rekao da je on član Nadzornog odbora u 'Borovu' d.d., ali on to mjesto čuva za nju, te da je ondje naknada dvije tisuće kuna, a osim toga može postati predsjednica gradske komisije za europske integracije. Dodala je kako je odgovorila da se ne vidi na takvim pozicijama.

Također je ustvrdila kako je Sabo, uz opasku kako se nada da ga ne snima, rekao da ima gospodarstvenika koji mu prilaze i koji bi mu za vijećnički mandat dali 10, 20 ili 50 tisuća kuna.

Rekla je kako je znala da bi uzimanje bilo koje od tih pogodnosti bilo kazneno djelo pa se, nakon nekoliko dana razmišljanja, odlučila obratiti medijima, a nakon toga dobila je poziv Uskoka i dala iskaz.

Na pitanje Sabina odvjetnika Ante Nobila je li joj Sabo izravno ponudio novac, Budimir je odgovorila kako je u kontekstu razgovora, kad je bilo riječi da mu prilaze gospodarstvenici i za vijećnički mandat daju 10, 20, 50 tisuća, 'potpuno izvjesno da su novac trebali dati njemu', a ne njoj.

'Tijekom razgovora Sabo je rekao kako on nije 'zlatna ribica', ali da ću dobiti što god poželim, pa sam shvatila da se taj novac daje za kupnju vijećničkog mandata', rekla je Budimir.

Taj dio iskaza Sabin odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je neistinitim jer sadržava tvrdnje koje nisu međusobno povezane i spominju se na različitim mjestima u transkriptu razgovora.

Sabo je optužen da je vijećniku Radivoju Đuriću za prijelaz u SDP ponudio da će njegovoj supruzi Ružici u vukovarskoj bolnici osigurati posao glavne sestre, a sinu Siniši mjesto direktora Hrvatskoga radio Vukovara, poručivši mu da će mu sin, ako tako ne postupi ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

Svjedok Radivoj Đurić rekao je da je Sabo svoje ponude iznio u razgovoru s njegovom suprugom Ružicom te kako je siguran da mu je supruga rekla da mu Sabo predlaže da prijeđe u SDP. Dodao je da je o tom razgovoru izvijestio predsjednika vukovarskoga HDZ-a Damira Barnu, ali nije bilo razgovora o tome što dalje učiniti s tom informacijom.

Sabo je iskaz svjedoka u cijelosti odbacio kao neistinit.

Svjedokinja Ružica Đurić u iskazu je potvrdila navode iz optužnice, ističući kako je joj je Sabo, među ostalim, poručio da će, ako cijela njezina obitelj prijeđe na njegovu stranu, svi biti pod njegovom zaštitom.

Sabo je njezin je iskaz nazvao apsolutnom improvizacijom, a odvjetnik Nobilo ocijenio je kako je iskaz svjedokinje u cijelosti neistinit, a njezin kredibilitet poljuljan jer je, kako drži, zanijekala da je o tim događajima razgovarala s čelnikom vukovarskoga HDZ-a Barnom.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka optužbe.