OTVORENO

Godina dana od potresa u Petrinji, kao ubrzati obnovu?

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 29.12.2021 23:33
  • Objavljeno 29.12.2021 u 23:33
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HTV

Prošla je godina dana od razornog potresa s epicentrom u Petrinji, koji je razorio Banovinu. Što je u međuvremenu učinjeno? Zašto prava obnova još nije počela? Zašto je država u obnovi spora, a privatni donatori uspješni? Koje su glavne prepreke? Kako ubrzati obnovu potresom pogođenih područja?

O tome su govorili u emisiji Otvoreno, Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta, Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Alen Kadić, član Upravnog odbora Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo u Petrinji - intreventne službe, Davorko Vidović, bivši gradonačelnik Siska (Klub socijaldemokrata) i Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje (HDZ).

Ministar Horvat rekao je kako će iz dana u dan pripreme za obnovu biti sve brža.

- Veliko je neznanje predsjednika Republike i zamjenice gradonačelnika Gline glede potrebnih dozvola koje su potrebne. Zakonodavni okvir govori da svi tipski objekti koji će se graditi za njih je dovoljno izvješće nadzornog inženjera, naglasio je.

- Kada smo radili procjenu od preko 40 milijardi kuna izravnih šteta nakon potresa, smatram da je lakomislena rečenica onih koji su rekli daje to sve trebalo već biti sanirano, rekao je ministar.

Gradonačelnica Petrinje rekla je kako građani Petrinje nisu izgubili nadu i rekla je kako postoji konsenzus da je obnova trebala ići brže. Što se tiče Petrinje u odnosu na druge gradove pogođene potresom, dosta se napravilo u smislu uklanjanja objekata.

- U Petrinji se dosta toga pokrenulo što se tiče projekata i Petrinja ima nade te čeka proljeće i najavljenu obnovu, naglasila je.

Dekan upozorava: Nemojmo ponoviti grešku Zagreba, da izgubimo novac

- Možda smo žustrije trebali govoriti kad govorimo o problemima na koje će se naići. Možda bism trebali bit čvršći kad smo vidjeli što bi se u budućnosti moglo dogoditi. Naime, svemu se morala prilagoditi naša regulativa vezano za projektiranje i seizmološke karte. Sve je to sad posloženo i za ubuduće, poručio je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta.

Naglasio je kako se ne smije ponoviti greška iz Zagreba vezano za Fond solidarnosti - javni objekti se trebaju obnoviti na području Sisačko- moslavačke županije. Odmah treba krenuti s javnim nadmetanjima tj. javnim pozivima da ne bi izgubili dragocjeno vrijeme, poručio je. Dodao je kako je novac osiguran - 320 milijuna eura koji će doći treba odmah usmjeriti na škole, bolnice i sakralne objekte.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!