bespravna gradnja

Građevinska inspekcija zatvorila gradilište vile šefa HEP-a na otoku Hvaru

22.05.2023 u 21:31

Bionic
Reading

Pred kućom Frane Barbarića osvanula je traka građevinske inspekcije "Zabranjeni radovi". Ista oznaka i na prozoru kuće u izgradnji.

Šef HEP-a Frane Barbarić prethodno jtvrdio je kako je ovdje riječ o rekonstrukciji starijeg objekta. No, inspektori su sada zatvorili gradilište. Nakon što su prošlog tjedna snimili stanje na terenu, traže i njegovu strane cijele ove priče i odgovore na sva pitanja.

A da na terenu ne izgleda sve kao prije, potvrđuje i lokalni lovnik.

"Promjena ima dosta", kaže Nikša Stipinović iz Zastražišća. "Ovdje čovjek radi šta radi kako radi ne znam. Tu je bio stari put, tu se zaobišlo. Bila je tu stara kuća. Vidite sami ovdje je napravljeno, sad šta je tu je. Ne znam jel srušena ili nije, ali vidim da je nema".

I tu su, tvrdi, viđeni radnici Metkiora Ćurina, poduzetnika koji je kooperant HEP-a na Hvaru. I koji ima imovinu u uvali Srhov dolac prema kojoj se uređuje cesta i postavljaju kabeli.

Nikša dodaje, "Oni su radili ne samo tu. Nego i rade oni po čitavom otoku čak i za Elektrodalmaciju. Oni su kamionima radili. To je Metkior, tko će drugi raditi, nema tko, razumijete", kaže Stipinović.

Na osami blizu mora i oko 20 kilometara od Jelse niknule su nekretnine prvog čovjeka HEP-a Frane Barbarića.

Dvije kuće i bazen nalaze se u uvali Sinjava. Barbarić je prije desetak dana poručio da je riječ o rekontrukciji sarog objekta.

"Radi se o rekonstrukciji postojeće derutne građevine stare više od 50 godina koja je bila nužna kako objekt ne bi postao opasan. Objekt je legaliziran 2015. od svih nadležnih tijela, a na elektroenergetsku mrežu je priključen još krajem 90-ih godina. Stoga molim da ne nasjedamo na insinuacije i namjerna podmetanja.“