BESPRAVNA GRADNJA

Bageri rade i u Dalmaciji: Srušene prve dvije kuće na Braču, doznali smo što je još na udaru

12.05.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon uklanjanja nekoliko desetaka ilegalnih kuća u Istri, akcija rušenja bespravne gradnje nastavlja se u Dalmaciji: ondje će se, kako je tportalu potvrđeno, na udaru naći objekti na otocima Braču i Hvaru

Prethodno je ovog tjedna u Splitu uklonjen nekadašnji ugostiteljski objekt smješten u samoj trajektnoj luci, na pomorskom dobru, koji je prije više od jednog desetljeća izgubio legalan status i od tada stoji zatvoren.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić (HDZ) u četvrtak je također potvrdio da tvrtke odabrane za ove radove započinju s rušenjima u Dalmaciji, no nije precizirao bespravne gradnje koje će se rušiti u ovom ciklusu.

Na Braču su, kako se može doznati, tijekom prijepodneva uklonjene dvije bespravne kuće u naselju Mirca, na području grada Supetra. Po svemu sudeći, kuće su uklonili sami vlasnici.

'Mi nemamo nikakve službene obavijesti i informacije o tome što će se na našem području rušiti. Sve doznajemo iz medija, ali apsolutno podržavamo početak rušenja bespravnih građevina. Smatramo da sve takve objekte treba ukloniti, a bespravne graditelje primjereno kazniti. Kontinuirano šaljemo prijave nelegalnih gradnji, i to kako u građevinskim tako i vangrađevinskim zonama. Samo prošli tjedan smo ih poslali dvije. Naš komunalni redar to sve poslika i proslijedi ispostavi Državnog inspektorata u Splitu. Uklanjanje bespravnih objekata velika je poruka onima koji rade nelegalno, moraju znati da reda mora biti', oglasila se na društvenim mrežama tamošnja gradonačelnica Ivana Marković (SDP).

Na ovom otoku zasad se očekuje i rušenje objekata neposredno uz državnu cestu između Sutivana i Milne, no to nije službeno potvrđeno.

  • +7
Rušenje bespravne gradnje (ilustrativna galerija) Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Iz Državnog inspektorata objavili su da će ukloniti još po jednu građevinu na Hvaru i u Omišu, te tri na otoku Čiovu. Većina njih nalazi se izvan građevinskog područja, a za jednu službeno nije poznato čak ni ime investitora. Po njihovim informacijama, u posljednje četiri godine na području koje pokriva splitski ured uklonjeno je ukupno 256 nezakonito izgrađenih objekata, a istovremeno su pokrenuta 1254 inspekcijska postupka i doneseno 1217 rješenja o uklanjanju, uz 41 kaznenu prijavu.

U idućim tjednima očekuje se i rušenje ilegalnih dijelova kompleksa u nadaleko poznatoj uvali Vruja, koju je desetljećima devastirao poduzetnik Stipe Latković, a to uključuje i zatrpavanje ceste koju je ovaj bespravno probio u zaštićenom dijelu prirode. Taj posao stajat će oko 280 tisuća eura.