velika rupa

Građevinci jako oštetili dio Kineskog zida, bagerom htjeli napraviti prečicu

05.09.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Dio Kineskog zida u središnjoj pokrajini Shanxi jako su oštetili građevinski radnici pokušavajući bagerom napraviti prečicu za svoje građevinske radove, javlja BBC u utorak

Privedene su dvije osobe, 38-godišnji muškarac i 55-godišnja žena koji su radili u blizini Velikog zida, a istraga se nastavlja. Oni su iskopali "veliku rupu" proširivši postojeću šupljinu u Kineskom zidu kako bi njihov bager mogao proći kroz nju. Policija kaže da su htjeli smanjiti udaljenost koju su morali prijeći.

Također je naglašeno da su njih dvoje prouzročili "nepovratnu štetu integritetu Velikog zida Ming i sigurnosti kulturnih relikvija". Kineski zid, koji je na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1987. godine, kontinuirano je građen i obnavljan od oko 220. godine prije Krista do dinastije Ming u 1600-ima, kada je bio najveća vojna građevina na svijetu.

Velik dio onoga što posjetitelji danas vide izgrađeno je za vrijeme dinastije Ming. Neki su dijelovi zida tijekom godina oštećeni ili srušeni, osobito u udaljenim ruralnim područjima.