vladajući potvrdili

Građanski odgoj u zagrebačke škole uvodi se od drugog polugodišta

02.09.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Građanski odgoj i obrazovanje u zagrebačke škole uvodi se od drugog polugodišta nadolazeće školske godine. O tome su na konferenciji za novinare govorili danas Ivan Račan i Tanja Djaković u ime SDP-a, te Marina Ivandić i Damir Bakić u ime Možemo! i Zagreb je NAŠ!

Građanski odgoj kao pilot projekt planira se uvesti od idućeg polugodišta u nekoliko zagrebačkih škola i to kao izvannastavnu aktivnost. U prvom polugodištu namjeravaju vrijeme posvetiti pripremi tog projekta, javlja Večernji list.

'Prošlogodišnji program ima manjkavosti, taj dokument planiramo unaprijediti. Moramo donijeti kurikulume u suradnji s ekspertima. Namjeravamo provesti odgovarajuća osposobljavanja i edukaciju nastavnika. Odabrane teme i metode kanimo testirati u odabranim školama u drugom polugodištu ove školske godine. Proces će koordinirati novo povjerenstvo koje će odabrati gradonačelnik', rekao je Bakić.

  • +5
Konferencija za medije o građanskom odgoju Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Planiraju početi graditi mrežu nastavnika koji će u budućnosti provoditi taj program. Nakon provedbe pilot projekta, od 2022./2023. školske godine planiraju građanski odgoj uvesti u sve zagrebačke škole.

'Važno nam je ujednačavanje kvalitete rada u zagrebačkim školama. Želimo da se oslobodi veliki potencijal koji postoji u našim školama kod učitelja i kod učenika. Krenuli smo ispitivanjem interesa u školama, no dalje idemo vrlo oprezno, postupno, temeljito i za to nam treba nešto vremena kako bi 2022. mogli krenuti s provjerenim materijalima i kako bi kvalitetno iskomunicirali važnost građanskog odgoja koji planiramo uvesti 2022. u školama', rekla je SDP-ova Tanja Djaković.

'Naša je namjera da ove školske godine ide kao pilot projekt u neke škole, a iduće godine u sve škole, ako to bude moguće. Dali smo školama rok još 14 dana da se odazovu i iskažu svoj interes. Svjesni smo da ovaj trenutak možda nije optimalan, da su nastavnici, učenici i roditelji iscrpljeni s ova tri polugodišta nastave u uvjetima pandemije te da u Zagrebu dio škola funkcionira u nefunkcionalnim prostorima', kaže Bakić.

Kaže da je ključno u prvom polugodištu donijeti kurikulume, selektirati teme i nastavne metode koje će onda testirati u drugom polugodištu. Ističe kako je građanski odgoj nadideološko pitanje i istinska vrijednost društva. 'Htio bih otkloniti svaki pokušaj ideologizacije tog pitanja', kazao je.

GOOD inicijativa nakon najave gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića da Grad Zagreb uvodi građanski odgoj i obrazovanje (GOO) kao izvannastavnu aktivnost u osnovne i srednje škole Grada Zagreba upozorava da učenici i odgojno-obrazovni radnici zaslužuju bolje od nedovoljno pripremljenog i na brzinu donesenog programa.

Znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja Marko Kovačić rekao je da je građanski odgoj neophodan u školama, no smatra da je program građanskog odgoja napisan za zagrebačke škole manjkav.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da ne vidi poseban razlog za uvođenje poučavanja građanskog odgoja kao dodatnog predmeta, s obzirom na to da se on već poučava kao obavezna međupredmetna tema.

'Ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa poučavanju građanskog odgoja kad ga već poučavamo pod obavezno kao međupredmetnu temu. Dakle, praktično još jedanput, samo sad kondenzirano, a u konačnici ishod mora biti isti', rekao je ministar Fuchs uoči užeg kabineta Vlade.