NEREDI PRED ZGRADOM SUDA

Građani Osla: Želimo Breivika mrtvog!

25.07.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je priznao da je u bombaškom napadu u centru Osla i na obližnjem otoku Utoya ubio 93 osobe, pod policijskom pratnjom izveden je iz zgrade suda, gdje je bio na saslušanju pred sucem Kimom Hegerom, koji će odluku o pritvoru priopćiti tijekom dana

Saslušanje je bilo zatvoreno za javnost iz sigurnosnih razloga. Uoči saslušanja, ekstremni desničar Breivik (32) zatražio je da ono bude otvoreno kako bi javnosti mogao objasniti zašto je počinio masakr.

Geir Lippestad, odvjetnik Andersa Breivika, izjavio se da njegov klijent ne priznaje kaznenu odgovornost. 'On smatra da je užasno to što je morao počiniti nedjela, ali u njegovoj glavi, ona su bila nužna. Želio je napasti društvo i društvenu strukturu', rekao je Lippestad.

U manifestu na 1.500 stranica, kojeg je objavio na internetu uoči napada, opisao je svoju ekstremnu nacionalističku filozofiju i izrazio uvjerenje da Europa mora biti spašena od 'muslimanske kolonizacije'. Napisao je i da će ubojstva poslužiti kao 'marketing' za manifest.

Tužitelji su zatražili osmotjedni pritvor, dvostruko dulji od uobičajenog, kako bi se mogli pripremiti za slučaj.

'Prokleti izdajniče!'

Breivik je stigao na sud desetak minuta prije 13 sati, u jednom od automobila iz policijskog konvoja, te je uveden kroz stražnji ulaz. Stotine građana okupljene pred zgradom suda vikale su 'prokleti izdajniče' i 'izdao si našu zemlju'.

Prosvjednici su zaustavili modri Volvo, lupajući po automobilu, zbog uvjerenja da se na zadnjem sjedalu uz policajce nalazi i Breivik. Nakon policijske intervencije automobil se nastavio kretati prema zgradi suda. 'Svatko ovdje želi ga mrtvog', rekao je novinarima jedan od prosvjednika koji je lupao po automobilskom staklu, ne želeći iznijeti svoje ime.

Automobil su napali mladi stanovnici Osla. 'Nitko neće uništavati grad koji volimo i njegove žitelje', rekli su prosvjednici novinarima.

Napadnut je i Breivikov odvjetnik, kojemu su okupljeni vikali da brani monstruma i pitali kako ga uopće može braniti.

Zgradu je okruživao velik broj pripadnika snaga sigurnosti, uz policijske pse koji su tragali za eksplozivnim napravama.

Istraga u Poljskoj

Muškarac osumnjičen zbog povezanosti s terorističkim napadom u Norveškoj uhićen je u Poljskoj, objavio je norveški tabloid Dagbladet.

Prema pisanju Dagbladeta, muškarac je uhićen u Wroclawu. Poljska policija, koja je djelovala na temelju dojave norveških kolega, nije iznijela nikakve detalje vezane uz taj slučaj, a Ured tužitelja opovrgnuo je takve navode.

Poljski mediji izvještavaju da dotični muškarac vodi tvrtku koja trguje s kemijskim tvarima, te da je prodavao kemikalije koje su korištene u napadu u centru Osla.

Norvežani pred zgradom suda

Glasnogovornica ureda tužitelja u Wroclawu izvijestila je da poljski tužitelji istražuju moguću poljsku vezu s bombaškim napadom u Oslu u kojemu je ubijeno sedmero ljudi, ali zasad nisu nikoga optužili niti uhitili.

'Na zahtjev norveške policije provodimo akcije kako bi istražili moguće veze, ali zbog istrage ne možemo otkriti nikakve detalje', rekla je glasnogovornica Malgorzata Klaus u izjavi za Reuters.

Poljska javna televizija je izvijestila da policija ispituje vlasnika internetske kemijske trgovinske tvrtke u svezi s bombaškim napadom u Norveškoj te da je pretražila jedno od njegovih skladišta u Wroclawu.

Minuta šutnje u europskim ustanovama

Dužnosnici europskih institucija u ponedjeljak su minutom šutnje odali počast žrtvama pokolja počinjena u petak u Norveškoj. Time su se pridružili Norvežanima, gdje je u podne 'stao život' - minuta šutnje zaustavila je sve građane u njihovim dnevnim aktivnostima, pa je tako obustavljen i javni prijevoz.

'Budimo svi ujedinjeni s Norveškom', rekla je u ime Europske komisije povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki, pozvavši potom novinare koji su se okupili na redovitoj dnevnoj konferenciji na minutu šutnje.

'U znak sućuti s norveškim narodom' minutom šutnje odana je počast žrtvama i u Europskom vijeću, priopćila je služba za odnose s javnošću.

U Vijeću Europe u Strasbourgu norveška zastava spuštena je na pola koplja, a veleposlanici zemalja članica i predstavnici lokalnih vlasti također su odali počast žrtvama minutom šutnje.