BLAGOSLOV KUĆA

Građani grubo potjerali svećenike s vrata

Bionic
Reading

Zadarski župnik don Josip Bunić proteklih je dana obavljao blagoslove obitelji po kućama. No pojedini građani potjerali su svećenike s vrata uz grube riječi

Božićni duh, koji osjećaju kršćani, ali i oni koji to nisu, očito nije zahvatio pojedine Zadrane. Don Bunić, zadarski župnik, bio je toliko pogođen ponašanjem nekih sugrađana da je na svetoj misi uputio apel.

'Učinio sam to kako bi se ljudi zapitali zašto to rade. Ne žele blagoslov, no istodobno od nas traže druge usluge, kao prisutnosti na sahranama i mnoge druge', kaže don Josip za Slobodnu Dalmaciju.

U pismu je naveo citate pojedinaca koji su ga sa vrata tjerali riječima 'Tko te poslao', 'Mi smo nevjernici', 'Ne trebamo te', 'Nemamo vremena', sve to na vrlo grub način i uz bučan tresak vratima. Župnik nije s vjernicima podijelio i grublje riječi koje su mu upućene, već samo blaže.

Zbog neugodnih iskustava, drugi su zadarski župnici oprezniji. Tako posjećuju samo one obitelji koje su se unaprijed zapisale za blagoslov ili kucaju samo na ona vrata na kojima je naljepnica od prošlogodišnjih blagoslova kuća.

Zanimljivo je kako vjernici pravoslavne vjere u zadarskom naselju Puntamika traže blagoslov kuće i obitelji od katoličkog svećenika.