MAKEDONIJI I SRBIJI UKINUTE

Građani BIH i dalje s vizama preko Schengena

03.12.2008 u 10:17

Bionic
Reading

Analiza o ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza građanima BIH, koju je dostavila Europska komisija, potvrdila je ranija saznanja da će bezvizni režim od sljedeće godine imati Makedonija i Srbija, ali ne i BIH

putovanja u zemlje Schengena, a Europska komisija i sljedeće godine će nastaviti provjeravati ispunjavanje obaveza koje je postavila pred BIH vlasti za ukidanje viznog režima.

U stvarnosti, vizni režim ostat će samo za bošnjačko stanovništvo, dok će većina Srba i Hrvata, koji imaju dvojno državljanstvo bez vize putovati u Europu, piše Dnevni Avaz.

Komisija je postavila jasne uvjete za ukidanje viza, ali institucije nisu dovoljno intenzivno pristupile njihovom ispunjavanju, u prvom redu uvođenju biometrijskih pasoša i uspostavljanju sigurnog sustava izdavanja osobnih dokumenata. Mogući kompromis iz Bruxellesa bile bi besplatne vize za građane BIH.
Sustav izdavanja putovnica i osobnih iskaznica nije na nivou standarda EU i podložan je zloupotrebama i malverzacijama.

'Bojim se da su ti propusti dio cijelog plana da se zapravo samo Bošnjacima oteža kretanje po zemljama EU, kada je očigledno da drugi narodi koriste dvojno državljanstvo', rekao je zastupnik u Državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović.