pohvalno

Grad Pula povećava satnice pomoćnicima u nastavi

15.12.2022 u 17:10

Bionic
Reading

Grad Pula donio je u četvrtak, nakon sastanka s predstavnicima pomoćnika u nastavi, odluku o povećanju satnice pomoćnicima u nastavi u osnovnim školama s 25 na 30 kuna neto, a u Školi za odgoj i obrazovanje na 35 kuna, izvijestili su iz pulske gradske uprave.

"Grad Pula apsolutno vrednuje i poštuje posao koji rade pomoćnici u nastavi te je ovo tema o kojoj se, u ovom financijski izazovnom vremenu, razgovara i traže najbolja rješenja", izvijestili su iz Grada Pule.

Dodajući da pomoćnici u nastavi obavljaju zahtjevan i doista neophodan posao s djecom s teškoćama u razvoju u osnovnim školama, Grad je izrazio zadovoljstvo što je uspio osigurati dodatna sredstva za povećanje satnice već za nastavak ove školske godine, premda, kako navode, "to nije veliko povećanje, ali predstavlja dobar početak".

Grad Pula osnivač je jedanaest osnovnih škola, a trenutno je u sklopu projekta "Zajedno do znanja 4" zaposleno 89 pomoćnika u nastavi i jedan stručno komunikacijski posrednik. Natječaji u školama su u tijeku i ima potrebe za zapošljavanjem još šest pomoćnika u nastavi koji imaju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za podršku pomoćnika u nastavi u obrazovanju. Za učenike koji imaju pomoćnike u nastavi i stručno komunikacijskog posrednika u obrazovanju Grad Pula iz vlastitog proračuna financira i zapošljavanje u produženom boravku, kojih je trenutno osmero.

"Na sastanku je dogovoreno da se za drugo polugodište 2022./2023. godine poveća satnica u osnovnim školama na 30 kuna te u Školi za odgoj i obrazovanje Pula na 35 kuna zbog težine posla. Također, za novu nastavnu godinu očekujemo nastavak pregovora za povećanje satnice" - poručili predstavnici pomoćnika u nastavi nakon održanog sastanka.

Grad Pula osigurat će dodatna sredstva iz proračuna za 2023. za povećanje plaća pomoćnika do kraja nastavne godine odnosno do kraja projekta Zajedno do znanja 4. Tijekom svibnja odnosno lipnja 2023. godine očekuju se novi Pozivi Ministarstva znanosti i obrazovanja iz novog Operativnog programa.

Upravni odjel za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule provodi projekt Zajedno do znanja 4 prema Pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt Zajedno do znanja 4, ukupne je vrijednosti 4,4 milijuna kuna za 128 učenika kojima je potrebna podrška u obrazovanju 97 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.

Europski socijalni fond bespovratno je dodijelio Puli 3 milijuna kuna, dok Grad izdvaja 1,4 milijuna kuna.