splitske teme

SDP ispalio prvi zahtjev koji Puljak mora uglaviti u proračun želi li njihovu podršku, pogledajte što traže

14.10.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Splitski SDP, formalno 'programski partner' stranke Centar Ivice Puljka o čija dva glasa ovisi vladajuća većina, iznio je jedan od svojih zahtjeva uoči kreiranja gradskog proračuna za iduću godinu. Zahtijevaju ozbiljno povećanje satnice za pomoćnike u nastavi, njih 238 koji rade na području grada

'Umjesto dosadašnjih 25 kuna, odnosno 31 kunu kako je najavljeno rebalansom, tražimo da se njihova satnica poveća na 40 kuna', rekao je gradski vijećnik i tajnik gradskog ogranka ove stranke Davor Matijević.

'Pomoćnici u nastavi pružaju učeniku potporu tijekom odgojno-obrazovnog procesa u svakodnevnim zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost. Posao asistenata je jako težak i zahtjevan, a odgovornost je ogromna: oni rade s djecom, surađuju s učiteljima, roditeljima i stručnom službom', dodao je.

Splitskih 238 pomoćnika u nastavi angažirani su za 256 djece. Ukupno, na području cijele Hrvatske, zaposleno ih je oko četiri i pol tisuće. Matijević je iznio podatak da njihova prosječna mjesečna primanja iznose tek 2300 do 2800 kuna.

'Ovi iznosi se godinama nisu mijenjali iako smo svjesni da su troškovi života sve veći i veći. Sramotni su jer asistenti u nastavi rade s najranjivijim društvenim skupinama, a pritom nemaju reguliran radni status i osnovna pitanja poput godišnjeg odmora i regresa, pa čak ni putnih troškova', rekao je tajnik splitskog SDP-a.

Za pomoćnike u nastavi angažirane u Centru za autizam tražit će, zbog kompleksnosti i uvjeta rada, satnicu od 45 kuna.

O svemu će, najavljeno je na konferenciji za novinare, uskoro razgovarati s gradonačelnikom Ivicom Puljkom.