amandman na rebalans proračuna

Zagrebački Mostovci traže da se satnica pomoćnicima u nastavi digne s 25 na 30 kuna

20.09.2021 u 12:39

Bionic
Reading

Klub gradskih zastupnika Mosta izvijestio je u ponedjeljak kako amandmanom na rebalans gradskog proračuna traže da se satnica pomoćnicima u nastavi poveća s 25 na 30 kuna neto po satu, što bi Grad Zagreb do kraja godine koštalo milijun i 194 tisuće kuna

Također, u proračunu Grada Zagreba za iduću godinu za tu mjeru trebalo bi osigurati oko četiri i pol milijuna kuna, istaknuo je na konferenciji za novinare 'mostovac' Lovro Marković.

"To je povećanje od 20 posto i ogroman korak u iskazivanju nužnog dostojanstva što pomoćnicima u nastavi, a što djeci i obiteljima te djece kojoj oni pomažu, a istovremeno jedan vrlo mali izdatak za Grad Zagreb", poručio je Marković.

Mostov amandman na rebalans gradskog proračuna bit će točka dnevnog reda na sjednici Skupštine 30. rujna.

Podsjetio je da je Grad Zagreb u ovoj godini predvidio financiranje za nešto više od 900 pomoćnika u nastavi. Drži i da je to po ideji izvrstan projekt ali da u praksi vrlo loše proveden po pitanju radničkih prava pomoćnika u nastavi koji su ključni za rad u razredu sa djecom s poteškoćama u razvoju.

Stoga u Mostu ključnim smatraju rješavanje njihovih osnovnih radničkih prava jer ih se trenutno plaća po satu 25 kuna neto, ne mogu dobiti ugovor na neodređeno već isključivo na određeno, najviše na deset mjeseci i to zato što ih se ne plaća tijekom ljeta. Većinom ih se zapošljava na ugovor o djelu ili studentski ugovor pa samim time nemaju pravo niti na Božićnicu niti na regres. Kad se njihova plaća na kraju mjeseca obračuna to je najčešće između 1800 i 2500 kuna.

Za rješenje problema, Marković kaže da se mora napraviti strategija, a za to odgovornost dijele Vlada RH i jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Zagreb.

Istaknuo je da pomoćnik odnosno asistent u nastavi treba postati zanimanje, njihovi poslovi se trebaju uvrstiti u Uredbu o koeficijentima složenosti poslova i trebaju postati "pravi zaposlenici škole", zaposleni na puno radno vrijeme. Također, treba im osigurati stjecanje kvalifikacija potrebnih za kvalitetan rad kako ne bi u škole dolazili ljudi koji se kratkoročno zapošljavaju bez posebnih kompetencija za takav rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

"To je tragedija našeg društva i pozivamo sve naše institucije i nacionalne ali prvenstveno one Grada Zagreba da prestanu prebacivati odgovornost na druge institucije", poručio je Marković. Pozvao je i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da prestane govoriti da je odgovornost za te probleme pomoćnika u nastavi isključivo na Vladi.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Mosta Marko Sladoljev upozorio je da su problemi asistenata u nastavi ogromni, u školama ih nedostaje i nisu trajno prisutni u školi.