lista želja u švicarskoj

Grabar-Kitarović: Želimo razvijati automobilsku industriju, energetiku ili ICT

09.07.2019 u 20:41

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak se, na kraju službenog posjeta Švicarskoj Konfederaciji, sastala s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa te izrazila zadovoljstvo zbog postupnog širenja i unaprjeđenja gospodarskih odnosa Hrvatske i Švicarske

Nakon pohvalnih riječi na račun jačanja gospodarskih odnosa između dvije zemlje, Grabar-Kitarović je posebice istaknula da su "švicarska ulaganja prepoznata kao najuspješniji primjeri privatizacije i ulaganja stranog kapitala u hrvatsko gospodarstvo", priopćio je ured predsjednice za odnose s javnošću.

Navela je kako Hrvatska postaje sve popularnija turistička destinacija među švicarskim državljanima te kako unatoč tomu što turizam čini značajan dio hrvatskog gospodarstva, Hrvatska želi snažno razviti i druga gospodarska područja.

"Posebno želimo razvijati industrije visoke dodane vrijednosti, poput automobilske industrije, energetike ili ICT-a, a cilj nam je postići razvoj temeljen na znanju, kvalitetnim proizvodima i uslugama s visokom dodanom vrijednošću", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica, dodaje se u priopćenju, očekuje nastavak trenda ulaganja usmjerenih na proizvodnju, a potencijal u daljnjem razvoju partnerstva vidi u švicarskim izvozno orijentiranim industrijama, poput biotehnološke i farmaceutske ili fine mehaničke i elektroničke industrije.

Istaknula je mogućnosti za suradnju u proizvodnji bio hrane i prehrambenoj industriji, kao i suradnju na području turizma, a potencijal postoji i u sudjelovanju švicarskih tvrtki na razvoju hrvatskih infrastrukturnih projekata, primjerice razvoju i modernizaciji željeznice.

Naposljetku je naglasila kako Hrvatska istražuje nove načine provedbe najsuvremenijih tehnologija za gospodarenje otpadom te je otvorena za nova dostignuća u energetskom sektoru.

Švicarski poduzetnicima je uputila  poziv na bližu suradnju između institucija za izvoz i poticanje ulaganja kako bi se poboljšala ekonomska partnerstva između poduzeća obiju strana.

"Hrvatska nudi idealnu kombinaciju stabilnosti i velikih prilika za razvoj. U tom smislu, hrvatsko gospodarstvo je i u ovoj godini održalo zamah stabilnog i zdravog rasta", kazala je predsjednica te izrazila uvjerenje kako će ekonomska stabilnost i novo povjerenje međunarodne investicijske zajednice otvoriti novi put poslovnim i investicijskim mogućnostima. „

"Pozivam vas da budete dijelom tog procesa. Vjerujem kako će naš današnji susret potaknuti razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa između naših zemalja", zaključila je Grabar-Kitarović.