američka turneja

Grabar-Kitarović: Sad pjevam bolje, prihvatila sam savjete Jacquesa Houdeka

25.09.2019 u 20:52

Bionic
Reading

Nužno je imati dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, najvećom svjetskom silom koja je saveznica Hrvatske, izjavila je u srijedu u New Yorku za Dnevnik HRT-a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši da s predsjednikom Donaldom Trumpom oduvijek ima jako dobre odnose. Osvrnula se u razgovoru i na svoje pjevanje

"Apsolutno je nužno imati dobre odnose sa SAD-om. To je najveća svjetska sila, suočimo se s time, to ja naša najveća saveznica, prijateljska država. I naravno, iako smo članica Europske unije mi smo članica i NATO saveza i osim toga ja želim odraditi za Hrvatsku sve ono što je bitno, ne samo kad je riječ o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili o viznom režimu", kazala je hrvatska predsjendica dopisnici HRT-a.

Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala na Općoj skupštini UN-a, sinoć se nakratko susrela na prijamu s Trumpom. Reporterka je ocijenila kako joj se čini da je predsjednica uspostavila dobar odnos s Trumpom unatoč tome što je on figura koja polarizira a odnosi između Bruxellesa i Washingtona poprilično hladni.

"Ja sam izabrala taj put interesa Hrvatske, hrvatskoga naroda, hrvatskih državljana i hrvatske zajednice u SAD-u. Legitimno je prije svega braniti nacionalne interese", izjavila je Grabar-Kitarović.

'Predsjednik Trump i ja smo oduvijek imali jako dobre odnose i ja moram reći da on doista voli Europu, a posebno voli srednju Europu. On dobro poznaje naše područje. Nekad čujete neke pošalice oko toga, međutim, to nije tako', navela je predsjednica.

Hrvatska predsjednica počela je američku turneju u Clevelandu u Ohiju, saveznoj državi s jednom od najvećih hrvatskih zajednica u SAD-u, prošli četvrtak, uoči 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a. U subotu je otputovala u Pittsburgh gdje je govorila u Hrvatskoj bratskoj zajednici u povodu 125. obljetnice osnutka te krovne organizacije američkih Hrvata.

Tijekom turneje po Americi, Grabar-Kitarović se puno družila s iseljeništvom, a bilo je i pjevanja koje se nekima svidjelo a nekima baš i nije.

'Ne možete nikada sve zadovoljiti. Kad biste se trudili sve zadovoljiti onda ne biste imali svoje mišljenje', kazala je.

Ponovila je da 'tko pjeva zlo ne misli'. Također je rekla da ona "pjeva tako kako pjeva". Kazala je da ju je prihvatio crkveni zbor kad je bila mala unatoč njezinom "štonavanju".

'Sad sam malo bolja, ali sam ipak odlučila prihvatiti one prijedloge Jacquesa Houdeka i još nekih koji su mi predložili da malo poradim na svom glasu', kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je problem u tome što ne stigne puno pjevati. Ali nije to bitno. Bitno je da se tom gestom daje do znanja ja sam čovjek, ja sam žena, ja sam jedna od vas, ja ću stati za ovaj mikrofon pa makar me cijela Hrvatska kritizirala...', kazala je Grabar-Kitarović.

U ponedjeljak je sudjelovala na UN-ovu klimatskom summitu, a istog dana je bila gošća Atlantskog vijeća na kojem se raspravljalo o transatlantskim odnosima. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda obratila se u utorak i održala je i niz bilateralnih susreta.

"Stvarno je bilo intenzivno, ali jako sam zadovoljna, svi nas prepoznaju svi govore tako lijepo o Hrvatskoj. Međutim, moram ponoviti ono što sam rekla u Pittsburgu: danas je prekrasno reći ja sam Hrvat ili ja sam iz Hrvatske u svijetu, ali kod kuće još nije", komentirala je predsjednica.

Po njezinim riječima, ima još puno posla koji treba odraditi kako bi se podigao životni standard u Hrvatskoj.

Na pitanje kada će službeno objaviti da ulazi u predsjedničku utrku, predsjednica je rekla da će to biti uskoro.

kolinda grabar kitarović Izvor: EPA / Autor: JASON SZENES