posjet varaždinu

Grabar Kitarović oplela po ministrici Divjak: Reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate

04.12.2019 u 21:01

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u srijedu za posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever izrazila žaljenje zbog rezultata PISA 2018, prema kojima su naši učenici ispod prosjeka zemalja OECD-a, a za nju je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti'

U govoru studentima, Grabar Kitarović je istaknula da se od početka mandata zalaže za decentralizaciju koju smatra jednim od ključeva rješavanja pitanja svih pitanja u Hrvatskoj, a to je demografija.

„Svaki dio Hrvatske jednako je bitan kao i Zagreb i moj je cilj zadržati ljude u svim dijelovima Hrvatske, posebno mlade ljude. Za to, naravno, moramo pružiti temeljne uvjete, a jedan od njih je obrazovanje, posebno visokoškolsko obrazovanje i posebno STEM", rekla je predsjednica.

Dodala je kako je poznato da Sveučilište Sjever ima 26 studijskih programa te da se većim dijelom izvode programi iz STEM područja. Istaknula je da od početka mandata snažno potiče interes učenika za područje STEM-a, zbog čega je, kako je rekla, nekad bila i meta neopravdanih i neutemeljenih kritika.

 "Dokazano je da zemlje koje imaju razvijene programe iz tog područja i vrsne STEM stručnjake bilježe snažan gospodarski razvoj" rekla je Grabar- Kitarović. 

Predsjednica se osvrnula i na rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.

 „Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da ide naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Na žalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti”, rekla je predsjednica. Istaknula je kako  "nema mjesta svađama o ideološkim pitanjima, već  se trebamo usredotočiti na ljude, studente, učenike."

Mišljenja je da se mora puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini, kako bi se Hrvatska razvijala kao moderno društvo znanja i napretka. Nazvala je STEM zanimanja zanimanjima budućnosti i za mladiće i za djevojke. Dodala je kako obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka, niti sredstvo ideoloških obračuna.

„Zbog toga sam dosad podržala sve ministre obrazovanja i one koji su podržavali reformu obrazovanja, ali ovi su rezultati poražavajući i svi moramo uložiti puno više napora, jer ulaganje u mlade ljude je ulaganje u budućnost ove države”, rekla je.

Kako je istaknula  "moramo osuvremeniti obrazovne programe, rasteretiti učenika suvišnih informacija i podupirati njihovu matematičku, prirodoslovnu, a iznad svega čitalačku pismenost u kojoj smo također ispod prosjeka članica OECD-a u kojima se provode PISA istraživanja".  

Budući da se na Sveučilištu Sjever, između ostaloga,  izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo - Menađment u sestrinstvu, predsjednica se osvrnula i na tu profesiju te istaknula kako profesije kao što su medicinske sestre "sigurno neće nestati te da su iznimno potrebne i tražene, kako kod nas tako i u Europi."

 Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama, rekla je kako je „tehnologija koliko-toliko na razini, ali da se još  uvijek ne ulaže dovoljno u ljude." Odlaze nam liječnici, odlaze nam sestre, još malo moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske”, rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon posjeta Sveučilištu Sjever, predsjednica je obišla Advent u Varaždinu, nakon čega će nazočiti božićnom druženju s članovima HDZ-a i ostalim građanima u varaždinskoj Areni.