međusobno se ishvalili

Grabar Kitarović primila Orbana: Naši dobri odnosi temelje se na gospodarskim i kulturnim vezama

03.12.2018 u 18:56

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, koji je u Zagrebu na sastanku na vrhu država članica Srednjoeuropske inicijative.

'Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako se vrlo dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske temelje na dugotrajnim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama, istaknuvši kako pojedina otvorena pitanja ne bi smjela ograničavati našu suradnju. U tom smislu, izražen je interes za daljnje jačanje dobrosusjedske suradnje u mnogim područjima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na unaprjeđenje gospodarske i infrastrukturne suradnje, posebice imajući u vidu i projekte Inicijative triju mora', priopćeno je s Pantovčaka.

Grabar Kitarović i Orban su se složili kako su manjine važna poveznica između naše dvije države te je izraženo obostrano zadovoljstvo njihovim položajem.

Grabar Kitarović naglasila je potrebu izjednačavanja prava manjina u smislu davanja prava glasa predstavniku hrvatske manjine u Parlamentu Mađarske, kako je to učinila Hrvatska za nacionalne manjine u Saboru, navodi se u priopćenju.

Grabar Kitarović i Orban razgovarali su i o Jugoistočnoj Europi, potvrdivši još jednom naše zajedničko nastojanje za što bržim ulaskom država kandidatkinja u EU i NATO, za one koje to žele.