s mađarskim šefom diplomacije

Grabar-Kitarović: Potrebno izjednačiti prava Hrvata u mađarskom parlamentu

30.05.2019 u 16:15

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjartoa, s kojim je razgovarala o jačanju suradnje i unaprjeđenju gospodarske i infrastrukturne suradnje te naglasila potrebu izjednačavanja prava hrvatske manjine u mađarskom parlamentu, kako je to učinila Hrvatska za nacionalne manjine u Saboru, priopćeno je iz predsjedničina ureda.

Szijjarto je stigao u Zagreb kako bi otvorio novu zgradu mađarskog veleposlanstva na Jabukovcu. Susreo s premijerom Plenkovićem, ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić te predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović ocijenila je politički dijalog između Hrvatske i Mađarske vrlo dinamičnim te je izrazila želju za nastavkom suradnje.

Ističući važnost položaja manjina koje predstavljaju čvrstu sponu naših naroda, predsjednica Grabar-Kitarović još je jednom naglasila potrebu izjednačavanja prava hrvatske manjine u mađarskom parlamentu, kako je to učinila Hrvatska za nacionalne manjine u Saboru.

Predsjednica Grabar-Kitarović također je izrazila zadovoljstvo stalnim rastom trgovinske razmjene, koja je u 2018. iznosila oko 2,3 milijarde eura te mađarskim ulaganjima u Hrvatskoj.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Mađarska je Hrvatskoj peti najveći vanjskotrgovinski partner i šesti najveći investitor, istaknula je predsjednica.

Razgovarali su još o budućnosti Europske unije, stanju na području jugoistoka Europe kao i aktualnim migracijskim trendovima.