UZ DAN ŽENA

Grabar Kitarović: 'Nema žene koja se nije susrela sa zlostavljanjem. Vratili smo se puno koraka unazad'

08.03.2023 u 23:49

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je iz Pariza, gdje sudjeluje na globalnom summitu investitora s bivšim premijerima i šefovima svjetskih kompanija, položaj žena u društvu povodom Dana žena

Upitana da usporedi kako je doživljaju u Hrvatskoj i vani, Grabar Kitarović odgovorila je da ne bi generalizirala, posebno u Hrvatskoj jer 'i kod nas ima divnih ljudi koji me pozitivno dočekuju, ljubazni su i prepoznaju ono što sam učinila u životu i kao predsjednica'.

'Ali općenito, doživljaj vani je puno pozitivniji, bolji, nevjerojatna je ta prepoznatljivost u svim državama svijeta. Doslovno u zračnim lukama, u restoranima na nogometnim utakmicama', kazala je za RTL Direkt.

Nije se htjela izjasniti po pitanju je li ona žrtva predrasuda: 'Nikad se ne želim smatrati žrtvom, svatko od nas odgovara za ono što radi i svatko je kovač svoje sudbine. Ali da sam se susretala s ogromnim predrasudama, jesam'.

Uvijek ju je, kaže, zabrinjavalo kako retorika usmjerena prema ženama utječe na opće stanje u društvu, kako to djeluje kao presedan kako će se kolege ponašati prema kolegicama, ili članovi obitelji prema ženama. 'Bojim se da smo zadnjih godina napravili puno koraka unatrag. Tome nije kriva samo pandemija, nego i razina rasprave u društvu', poručila je Grabar Kitarović.

Govoreći o ženama lidericama, ustvrdila je da žene koje su se i same susretale s predrasudama i isključivosti, svijet promatraju drugim očima i razmišljaju o marginaliziranima. 'To dovodi do toga da koriste veće potencijale društva što znači da time pridonosite i razvoju, ne samo svake osobe, obitelji, zajednice, nego i cijelog društva', kazala je bivša predsjednica.

  • +3
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Odgovarajući na pitanje o ženama u Hrvatskoj, rekla je da nema žene koja se nije susrela s nekom vrstom seksualnog ili drugog zlostavljanja. 'Naše kavalirsko društvo misli ako date nekom kompliment, ako malo ženu zagrlite i potapšate ju po ramenu da je to znak bliskosti. Ne, to može biti vrlo uvredljivo. I nasilje, seksualno, ekonomsko, verbalno, zlostavljanje najveći problem. Time se moramo jako pozabaviti, ne samo po pitanju žene nego i ostatka društva'.

Ustvrdila je da ne može utjecati na to što će mediji pisati, pa i nakon ovog gostovanja u RTL Direktu, da je u kampanji za novi mandat na Pantovčaku: 'Odgovorna sam samo za ono što kažem, a ne za ono što netko misli da sam rekla ili napravila'.

Nasmijala se na pitanje o ambicijama oko povratka u politiku, s obzirom da 'izgleda kako mnogi u Hrvatskoj' to priželjkuju.

  • +10
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Cropix / Autor: BILJANA BLIVAJS

'Da li neki priželjkuju to je stvar osobnog izbora. U ovom trenutku nemam nikakvih ambicija po pitanju unutarnjo-političke scene, ali i dalje gajim velike ambicije da za hrvatsko društvo i državu napravim što je bolje moguće. Pa i moje sudjelovanje na Investicijskom samitu sutra u Parizu u tom je pravcu'.

U svakom slučaju, politika joj ne nedostaje. 

A što kaže na ovo što kaže Severina, odnosno Eleanor Roosevelt, da pristojne žene rijetko stvaraju povijesti, glasilo je iduće pitanje.

'Imam i naljepnice i magnete na frižideru s tim natpisom, to je doista tako. Žene koje se ponašaju sukladno pravilima, kako se od njih očekuje od društva ne mogu promijeniti stvari. Zato treba biti ledolomac, kad probijete staklene stropove i labirinte to zna i boljeti jer dobijete krhotine po sebi. Ali da nema takvih žena ne bi danas nama bilo bolje niti će sutra biti bolje', zaključila je Grabar Kitarović.