slučajnost ili plan?

Hoće li Grabar Kitarović u novi juriš na Pantovčak? Analitičar: 'Održava se tenzija, kao i njezina prisutnost'

02.03.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Hrvatska javnost u sekundi je brže 'zavibrirala' nakon što se u prvom redu, odmah do premijera Andreja Plenkovića, na sastanku u hotelu Westin našla bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Već određeno vrijeme u javnosti se spekulira mogućnošću da se Grabar Kitarović ponovno okuša u utrci za fotelju na Pantovčaku, a današnje ukazanje pored Plenkovića samo je pojačalo taj dojam. Ipak, komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić nogometnim žargonom staje na loptu i poručuje da je još prerano za takve kombinacije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, naravno, odmah je demantirao da je s Grabar Kitarović razgovarao o mogućnoj kandidaturi za predsjednicu. 'Nismo se došaptavali na tu temu', slikovito je izvijestio premijer znatiželjne novinare.

No priča će svakako još neko vrijeme ostati u javnom prostoru - ili dok se uvjerljivije ne demantira ili dok zaista Kolinda Grabar Kitarović treći put ne postane predsjednička kandidatkinja.

Trogrlić kaže da se bivša predsjednica održava percepcijski prisutnom.

'Prerano je govoriti o tome je li Kolinda Grabar Kitarović nečiji izbor jer imamo skoro dvije godine do predsjedničkih izbora i u tom vremenu može se jako puno toga promijeniti', smatra komunikacijski stručnjak.

  • +24
U hotelu Westin održano je otvorenje sastanka Partnerstva za transatlantsku, energetsku i klimatsku suradnju Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Istaknuo je da u konačnici imamo europarlamentarne i parlamentarne izbore, koji prethode predsjedničkima, i ne znamo kakva će, prije svega, biti situacija u HDZ-u, a isto tako ne znamo koja će se sve imena potencijalnih kandidata pojaviti, kao ni hoće li se aktualni predsjednik Zoran Milanović uopće kandidirati za novi mandat.

'Puno je upitnika, ali je činjenica to da se ona želi držati prisutnom i da se u ovom vremenu, u kojem nije kandidatkinja, njezina prisutnost pozitivno valorizira, promatra sa simpatijama. Nema negativnih komentara', ocjenjuje Trogrlić. No važna je činjenica da Grabar Kitarović trenutno nije kandidatkinja te da se promatra isključivo pozitivno.

Stručnjak smatra da se ovdje ne radi ni o prvom ispipavanju terena za kandidaturu, već tek o održavanju tenzije.

'Za prvo ispipavanje terena možemo reći da se dogodilo kada netko napravi prvo istraživanje na tu temu, a za sada nemamo spoznaja da se to dogodilo', pojasnio je Trogrlić.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji u hotelu Westin Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl // Pixsell

Kada se prvi put kandidirala, o mogućnost da Kolinda Grabar postane predsjednica počelo se govoriti oko godinu dana prije izbora. Službeno je postala kandidatkinja HDZ-a u lipnju 2014. godine. Predsjednički izbori na kojima je pobijedila Ivu Josipovića održani su na samom kraju 2014. i početkom 2015. godine - prvi krug 28. prosinca i drugi krug 11. siječnja.

Ovoga puta bi kandidaturu mogla objaviti kasnije nego prvi put jer joj ne nedostaje poznatosti, pojavnosti i vidljivosti, već samo to da je se počne doživljavati kao kandidatkinju ako ona tako odluči.

'Siguran sam da ni HDZ ni ona još uvijek nisu donijeli tu odluku', zaključio je Trogrlić.