dvodnevni susret

Grabar-Kitarović na summitu Procesa Brdo-Brijuni u Tirani, evo tko još iz regije stiže

08.05.2019 u 08:06

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na redovitom godišnjem summitu Procesa Brdo-Brijuni - slovensko-hrvatske inicijative za približavanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji - koji u srijedu i četvrtak u Tirani organizira albanski predsjednik Ilir Meta

Sastanak na vrhu na kojemu se očekuje dolazak svih čelnika država ili vlada zemalja uključenih u inicijativu, počinje u srijedu navečer neformalnom večerom sudionika, dok se glavnina programa održava u četvrtak. U Procesu Brdo-Brijuni, koji su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija, sudjeluju i Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, zemlje koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU-u.

Kako je najavljeno iz ureda albanskog predsjednika Mete, uz dvoje supredsjedatelja summita, hrvatsku predsjednicu Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, očekuje se sudjelovanje triju članova predsjedništva Bosne i Hercegovina, Šefika Džaferovića, Milorada Dodika i Željka Komšića, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, kosovskog predsjednika Hashima Thacija, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, te predsjednika Sjeverne Makedonije u odlasku Đorge Ivanova.

Albanski organizatori najavili su da će počasni gost summita Procesa Brdo-Brijuni biti poljski predsjednik Andrzej Duda, a također se očekuje i dolazak visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

  • +5
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i supruga Daniela Marasović Krstulović Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

Održavanje summita vremenski se poklapa s proslavom Dana Europe 9. svibnja, što bi trebao biti još jedan simbolički poziv na jačanje zajedničkih europskih vrijednosti i potpora približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

'Ova inicijativa služi kao važan forum na najvišoj razini za jačanje dijaloga i suradnje, te sigurnosti i stabilnosti, kao i potpora europskim i euroatlantskim procesima u svim zemljama regije', naveo je ured albanskog predsjednika najavljujući skup.

Očekuje se da će po završetku summita biti prihvaćena zajednička izjava, a skup će također biti prilika za niz bilateralnih sastanaka.

Kako je ranije kazala njezina glasnogovornica, visoka predstavnica EU-a Mogherini nada se da će nakon neuspjelog pokušaja približavanja stajališta Srbije i Kosova na nedavnom skupu u Berlinu u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, iskoristiti summit u Tirani kako bi ponovno pokrenula dijalog između Beograda i Prištine.

Summit se isto tako održava nekoliko tjedana uoči europskih izbora krajem svibnja, te summita čelnika EU-a početkom lipnja na kojemu bi se trebala donijeti odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, pa se očekuje da će se u Tirani razgovarati i o tim temama.

Kad je Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenut, osnovna ideja bila je da se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabiliziraju prilike na europskom jugoistoku kako bi se stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije na taj dio kontinenta.