dan svetog mihovila

Grabar-Kitarović na procesiji u Trilju

29.09.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Procesijom u Trilju u nedjelju je počelo obilježavanje Svetog Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika toga grada u Cetinskoj krajini, a na blagdanskoj svečanosti, procesiji i misi je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović

Procesiju u kojoj sudjeluje mnoštvo vjernika, predvodi don Ivan Bodrožić, profesor na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu ( KBF), koji će služiti i svetu misu.

U pratnji predsjednice Republike Grabar-Kitarović u procesiji iza kipa svetog Mihovila Arkanđela su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, triljski gradonačelnik Ivan Šipić, splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šopić, saborski zastupnik Petar Škorić, kao i predstavnici lokalnih vlasti gradova i općina u Dalmatinskoj zagori. U procesiji na blagdan sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Trilja, sudjeluju i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, sinjski alkari, vatrogasci i sportaši.

Kako je ranije najavljeno iz Ureda predsjednice Republike, Grabar-Kitarović će večeras u 18,30 sati na blagdana sv. Mihovila nazočiti procesiji i Svetoj misi u Jelenju. Nisu predviđene izjave predsjednice Republike.

U Hrvatskoj se blagdan svetog Mihovila (Mihaela), 29. rujna, obilježava i kao Dan policije.

Katolička Crkva 29. rujna slavi blagdan trojice arkanđela koji se imenom spominju u Bibliji: Mihael, Gabriel i Rafael. Izvorna značenja imena arkanđela su, kako je to često u drevnim istočnim kulturama, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači - Tko je kao Bog?, Ga-bri-el - Bog je jak, a Ra-fa-el - Bog iscjeljuje, liječi.

  • +12
Predsjednica posjetila Trilj povodom Dana grada Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL