PREURANJENO PITANJE

Grabar-Kitarović bez komentara na grčki referendum

06.07.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Europa treba novo osnaženje i pomlađivanje, zato je nužno da se zemljama jugoistočne Europe ne zatvara europska perspektiva, iako će stanje u Grčkoj dodatno utjecati na europski zamor proširenjem, rekla je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Đorgem Ivanovom čija je zemlja jedna od aspirantica na članstvo u Europskoj uniji

'Stanje u Grčkoj dodatno će utjecati na zamor proširenjem', rekla je hrvatska predsjednica koja drži kako zbog toga ne bi trebale trpjeti zemlje kandidatkinje.

'Proširenje je proces koji pridonosi snazi Europske unije i gospodarskome razvitku. EU treba novo osnaženje i pomlađivanje', rekla je Kitarović koja nije željela komentirati rezultat referenduma kojim su Grci u nedjelju odbili paket mjera štednje. Preciznije, novinarima je prethodno sugerirano da pitanje o Grčkoj uopće ne postavljaju, no novinarka iz Makedonije ipak je postavila i to pitanje. Predsjednica Grabar-Kitarović odgovorila je da rezultat referenduma ne želi komentirati, uz obrazloženje da to još nije službeni rezultat.

'Nema opasnosti od zatvaranja makedonskih banaka'

'Nema opasnosti od zatvaranja makedonskih banaka', rekao je makedonski predsjednik. U Makedoniji ima dosta grčkih banaka, a grčka je vlada tjedan dana uoči referenduma zatvorila banke kako bi ne bi ostale bez novca.

Hrvatska se nada jačanju gospodarske suradnje s Makedonijom u kojoj je gospodarski rast 3,6 posto, najviše u jugoistočnoj Europi, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

'Nadamo se jačanju suradnje u građevinskom sektoru, obnovi infrastrukture i u turizmu', rekla je i dodala kako bi hrvatska i makedonska poduzeća mogla 'zajednički nastupati u trećim zemljama, tradicionalnim tržištima bivše države', rekla je hrvatska predsjednica.