kraj sage

Gotovo je: Europski parlamentarci u suzama odobrili povijesni dogovor o Brexitu, 31. siječnja Britanci napuštaju EU

29.01.2020 u 19:32

Bionic
Reading

Uklonjena je pretposljednja prepreka za stupanje na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Glasanjem kvalificiranom većinom u Vijeću zaključit će se postupak i Brexit će nastupiti 31. siječnja 2020.

Sporazum o povlačenju Europski parlament odobrio je u srijedu navečer sa 621 glasova za, 49 protiv i 13 suzdržanih.

U raspravi s hrvatskom državnom tajnicom za europske poslove Nikolinom Brnjac koja predstavlja predsjedništvo Vijeća EU-a, predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, te glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom, Parlament je raspravljao o dosadašnjem procesu povlačenja i izazove koji će uslijediti.

Komentirajući povijesnu važnost ovog glasanja, većina govornika istaknula je u ime svojih političkih klubova da povlačenje Ujedinjene Kraljevine neće biti kraj odnosa između EU-a i Ujedinjene Kraljevine te da su veze između naroda Europe snažne i da se neće prekinuti. Oni su istaknuli da treba učiti iz iskustva s Brexitom te da bi to iskustvo trebalo igrati ulogu u oblikovanje budućnost EU-a te se zahvalili Ujedinjenoj Kraljevini i njezinim zastupnicima na doprinosu koji su dali tijekom članstva Ujedinjene Kraljevine.

Velik broj govornika upozorio je da će pregovori o budućim odnosima EU-a i Ujedinjene Kraljevine biti teški, posebno uzimajući u obzir vremenski okvir u kojem treba postići Sporazuma o povlačenju.

  • +13
Povijesno glasanje o Brexitu Izvor: EPA / Autor: Francisco Seco

Na inicijativu njemačke zastupnice Zelenih Terry Reintke nakon glasovanja svi zastupnici su ustali i počeli pjevati škotsku pjesmu "Auld Lang Syne", kojom se tradicionalno ispraća stara godina i dočekuje nova. Ta se pjesma pjeva i na sprovodima i drugim oproštajnim prigodama, ali i na proslavama diplome ili mature. Dok su pjevali tu pjesmu, većina zastupnika se držala za ruke, mnogi sa suzama u očima.

"Nedostajat ćete nam", ponavljala je većina govornika koji su sudjelovali u raspravi i koja je na trenutke bila vrlo emotivna.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je, govoreći o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom, da će inzistirati na jamstvima za poštenu tržišnu utakmicu i da neće dopustiti da europske tvrtke budu izložene nepoštenoj konkurenciji.

"Mi želimo zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini s nultom carinskom stopom i bez kvota. Ali preduvjet za to je da tvrtke iz EU-a i Velike Britanije imaju iste uvjete. Mi sigurno nećemo dopustiti nepoštenu konkurenciju za naše tvrtke", rekla je predsjednica Komisije.

"Želim da ostanemo dobri prijatelji i dobri partneri. Uvijek ćemo vas voljeti i nikada nećete biti daleko od nas. Živjela Europa", rekla je Ursula von der Leyen.

Jedan od arhitekata brexita Nigel Farage u svom je govoru oponirao predsjednici Komisije u pogledu jednakih uvjeta za britanske i europske tvrtke.

"To je to. Kraj puta, Završava jedan eksperiment. Premijer Boris Johnson je rekao da neće biti ravnopravnih uvjeta za sve i na tome mu čestitam. Sad kada odemo, nikada se više nećemo vratiti", rekao je Farage. Jedna od britanskih zastupnica završila je svoj govor u suzama na što se većina nazočnih ustala i dala joj potporu pljeskom. Neki su zastupnici upozorili da se EU mora promijeniti kako se ne bi dogodilo da je još neka zemlja napusti i da brexit treba biti poziv na buđenje.