JER IM STVARA NEUGODU

Gotovo 200 Slavonaca lani promijenilo ime ili prezime

osijek identitet

osijek identitet

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Promjena imena i prezimena nikada nije bila lakša, a prema novom Zakon o osobnom imenu zahtjev za promjenu osobnih podataka više ne mora biti 30 dana na oglasnoj ploči. To se radilo kako bi svaki građanin u navedenom roku mogao iskazati svoje protivljenje toj promjeni imena, piše Glas Slavonije

'Prema starom zakonu u zahtjevu se morao navesti razlog za promjenu osobnog imena i opravdanost tog razloga, a prema novom zakonu tih odredbi više nema, kao ni odredbe o ograničenju broja riječi u imenu i prezimenu za služenje u pravnom prometu', doznajemo Glas Slavonije od Brune Vučemilovića-Šimunovića iz Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji.

U prošloj je godini na području spomenutog ureda osobno ime promijenilo 198 osoba. Razlozi su različiti, a najčešći su razvod braka i vraćanje izvornoga prezimena.

Prema prijašnjem zakonu, bračni drug koji je sklapanjem braka mijenjao prezime mogao je u roku od šest mjeseci nakon razvoda dati izjavu matičaru da se vraća na prezime koje je imao prije sklapanja braka. Prema novom zakonu taj rok za davanje izjave matičaru iznosi godinu dana.

Osječani nerijetko mijenjaju svoje prezime zbog slova koja se ne koriste u hrvatskom jeziku ili im 'sch' ili 'ch' zbog nekog razloga u prezimenu smetaju. No ne mijenjaju prezime samo žene. Muškarci koji su rođenjem dobili prezime svoga oca, za koje smatraju da im u životu smeta jer ih na neki način dovodi u neugodne situacije zato što znači neku pogrdnu riječ iz hrvatskog jezika, često uzimaju djevojačko prezime svoje majke.

Ima još nekih novina u Zakonu o osobnom imenu. Prema starom zakonu, punoljetnoj osobi kojoj je odobrena promjena osobnog imena nije bilo moguće podnijeti novi zahtjev za promjenu osobnog imena u roku od pet godina nakon obavljenog upisa promijenjenog imena u matičnim knjigama. Prema novom zakonu nema tih ograničenja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!